Stijn Ruijter wint voor de derde keer de Tour de Junior

Geplaatst op: 22 augustus 2016

Van 15-20 augustus is de Tour de Junior in Achterveld verreden. Dit is een meerdaagse voor jeugdwielrenners waaraan ook een aantal buitenlanders meedoen. Alle disciplines van het wielrennen komen hier aan bod en in 6 dagen worden 9 wedstrijden verreden. Voor UWTC deden Benjamin Wessels uit Aalsmeer en Stijn Ruijter uit Uithoorn mee. Benjamin maakte zijn debuut en voor Stijn was dit alweer zijn vierde en tevens laatste keer dat hij in Achterveld aan de start stond. Bij Benjamin deden 15 jongens mee in categorie 7 en de jongens reden hun wedstrijd samen met 20 nieuwelingen meisjes. Het grootste startveld was bij de nieuwelingen, namelijk 48 jongens waaronder onze Stijn. Alle deelnemers worden bij de Tour de Junior in willekeurige ploegen ingedeeld en op maandagmiddag werden alle ploegen voorgesteld. In de avond werd de eerste wedstrijd verreden. Stijn werd 23e en Benjamin 14e. Op dinsdagochtend werd in Leusden een bergtijdrit van ruim 1 km gereden. Deze wist Stijn te winnen en hiermee kwam hij in het bezit van de bolletjestrui en de gele trui!  Benjamin werd 14e. Dinsdagavond werd er een criterium verreden, maar na een ronde zat er geen geel in het peloton. Stijn had een probleem met zijn achterwiel. Met een nieuw wiel en een ronde vergoeding kon hij de strijd voorzetten. Stijn reed attent mee maar had geen vut meer om mee te sprinten om de bonificatieseconden. Ivar Immerzeel (de Amstel) uit Wilnis pakte daarna de winst en Eric Looij uit Wilnis werd derde. Stijn moest op 1 seconde de gele trui weer inleveren. Maar met wel 10 renners binnen 10 seconden van de gele trui bleef het spannend bij de nieuwelingen. Benjamin Wessels had het zwaar en moest het peloton laten gaan. Samen met een andere renner reed hij de wedstrijd uit met een ronde achterstand. Op woensdag werd de klassieker verreden en voor Benjamin betekende dit een koers over 47 km. Benjamin kreeg nog pech onderweg, maar hij wist achter de materiaalwagen aan toch weer in het peloton te komen. Benjamin finishte, net als alle voorgaande wedstrijden als 14e. Stijn hielp bij de controle van de koers en hij probeerde ook nog een paar keer te demarreren, maar hij kreeg helaas niet de juiste renners mee om de pogingen te laten slagen. Het bijna complete peloton ging dus na 68 km sprinten om de dagzege. Stijn zat niet helemaal op de juiste plaats om in de top-5 te eindigen en hierdoor miste hij dus belangrijke bonificatie secondes. Stijn zakte hierdoor naar de 3e plaats in het klassement. Op donderdagochtend stond de tweede bergtijdrit op het programma. Stijn was
wederom de snelste van de nieuwelingen. Hiermee heeft hij definitief de bolletjestrui gewonnen.

Benjamin reed de 13e tijd in de tijdrit. In de avond werd er weer een criterium verreden. Het tempo lag vanaf de start hoog bij de nieuwelingen, waardoor er in de eerste ronde al renners vanaf moesten. En gedurende de wedstrijd werd het peloton steeds kleiner. Er waren diverse ontsnappingen maar uiteindelijk werden die allemaal weer ongedaan gemaakt. Tot Stijn met nog 2 rondes te rijden een klein gaatje kreeg. Samen met Martijn Rakers wist hij uit de greep van het peloton te blijven. En dit was genoeg voor zijn tweede winst vandaag en om de gele trui weer in zijn bezit te krijgen. Stijn rijdt de Tour op een prachtige nieuwe fiets van Van Rijn fietsen. Drie dagen voor de start van de Tour bleek bij controle van zijn 'oude' fiets een scheurtje in het frame van de voorvork te zitten. van Rijn leverde Stijn met snelle service een passende fiets zodat de Tour de Junior toch gereden kon worden. Stijn had weinig tijd om te wennen aan zijn fiets, maar de resultaten zijn er niet minder om! Benjamin Wessels kon de wedstrijd bij cat 7 in het peloton blijven. Door een 10e plaats is hij in het algemeen klassement ook iets gestegen. De langste tijdrit van de Tour de Junior (3.8 km) op vrijdagochtend heeft het klassement uit elkaar getrokken bij de nieuwelingen. Stijn zette de tweede tijd neer, maar vergrootte toch zijn voorsprong in het klassement. Benjamin reed naar de 13e plaats in de tijdrit. In de avond is de wegwedstrijd verreden (parcourslengte bijna 4 km) en de nieuwelingen moesten 8 rondes afleggen. Stijn controleerde de wedstrijd en deze eindigde in een massasprint. Stijn finishte midden in het peloton en behoud zijn voorsprong van 11 seconden. Benjamin reed de hele wedstrijd ook in het peloton en hij werd 12e. De cat 7 jongens moesten 6 rondes rijden. Stijn heeft bij het slotcriterium op zaterdag de koers goed gecontroleerd en het peloton bij elkaar weten te houden. Op het korte rondje is de jury altijd streng: wordt je bijna gedubbeld dan is het einde wedstrijd. De eerste renner bij de nieuwelingen moest na de 4e ronde al de koers verlaten! Door de stromende regen in het begin was het ook niet gemakkelijk koersen. Uiteindelijk bleven er 23 van de 48 renners in koers over 60 rondes en heeft Stijn de gele trui voor de derde keer gewonnen! Ook bij cat 6 en cat 7 mocht hij de gele trui al mee naar huis nemen. Benjamin vierde zijn verjaardag op zaterdag in Achterveld, maar hij kon helaas het doldrieste tempo van het peloton niet volgen. Na 10 rondjes moest Benjamin de wedstrijd verlaten. Benjamin is 13e geworden in het algemeen klassement bij cat 7 en hij heeft heel veel geleerd deze week.

Ronde van Uithoorn

Zondag 4 september is de ronde van Uithoorn. Dit jaar wordt de ronde verreden op het parcours langs de Amstel met start/finish op het Marktplein-Wilhelminakade.

Om 10.30 uur starten de veteranen 60+ en zij strijden om de Theo Oudshoorn memorial, om 12.00 rijden de nieuwelingen en hier zal Stijn Ruijter gebrand zijn om een goede uitslag neer te zetten. Om 13.30 uur rijden de amateurs/sportklasse en hier zullen veel UWTC en regiorenners aan meedoen. De dag wordt om 15.00 uur afgesloten met een wedstrijd voor junioren.

Van 15-20 augustus is de Tour de Junior in Achterveld verreden. Dit is een meerdaagse voor jeugdwielrenners waaraan ook een aantal buitenlanders meedoen. Alle disciplines van het wielrennen komen hier aan bod en in 6 dagen worden 9 wedstrijden verreden. Voor UWTC deden Benjamin Wessels uit Aalsmeer en Stijn Ruijter … Lees meer »