Agenda

Cursus Schipper op een Platbodem

19
zondag,  10:00 uur  - 10:00 uur
mei, 2019

Plaats: Vinkeveen
Locatie: Zeilschool

Heb je altijd al eens op een platbodem willen leren zeilen? Dat kan gedurende vijf zondagen in het najaar: http://www.zeilschoolvinkeveen.nl/volwassenen-privelessen/schipperscursus

Er wordt gezeild tussen 10:00 en 17:00 uur met maximaal 6 deelnemers per platbodem. Bij de schipperscursus leer je varen op historische vrachtschepen tussen de elf en vijftien meter. Onze platbodems werden in vroegere tijden gebruikt voor het vervoeren van vracht over de Hollandse Plassen, voornamelijk naar de grote steden. Nu, één eeuw verder, worden de platbodems, naast de schipperscursus, ook veelvuldig met groepen gebruikt. Er is geen vaarbewijs op deze schepen nodig, maar enige zeilervaring is wel wenselijk.

Gedurende de cursus leer je om te gaan met het gewicht (vier tot tien ton) en de lengte van het schip en het gebruik van de zwaarden. Het passeren van kunstwerken (bruggen of sluizen) zul je herhaaldelijk in de cursus tegenkomen. Manoeuvres kunnen zeilend worden uitgevoerd, maar ook het gebruik van de motor, een vaarboom of ander hulpmiddel zal aan bod komen. Het schipperen van een platbodem vergt niet alleen kennis van de boot maar ook het kunnen inschatten van situaties en het tijdig anticiperen zijn belangrijke aspecten. Na een goede afronding van de schipperscursus is het mogelijk je op te geven om bij ons te komen schipperen.

Cursus Schipper op een Platbodem
Cursus Schipper op een Platbodem