Voorkom stank en ongedierte door GFT-afval

Voorkom stank en ongedierte door GFT-afval


Geplaatst op: 7 mei 2009
Hoewel de zomer nog niet is begonnen, hebben we al een aantal mooie dagen achter de rug.
De warmte betekent helaas wel dat u problemen kunt krijgen met het groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval). Het apart inzamelen van dit afval is beter voor het milieu, maar kan bij hogere temperaturen soms wat overlast met zich meebrengen, zoals vieze luchtjes en ongedierte in de container. Hieronder kunt u lezen wat u kunt doen om dat te voorkomen.

De voornaamste klacht over GFT-afval betreft de vieze luchtjes. Als nat organisch afval gaat rotten, kan dat geuroverlast veroorzaken. Rottingsprocessen verlopen namelijk sneller als de temperatuur stijgt. Ook overlast door vliegjes of maden behoort tot de problemen met het GFT-afval. De overlast kan grotendeels worden voorkomen door op een goede manier met het GFT-afval om te gaan. Onderstaande tips kunnen helpen overlast te voorkomen:


Voorkom overlast:

  • Doe het GFT-afval niet te nat in de container en wissel regelmatig af met laagjes droger materiaal, zoals maaisel uit de tuin, brood, droge schillen of plantmateriaal.
  • Zet de container op een schaduwrijke plek, dus niet in de zon.
  • Stamp het afval niet aan. Aangestampt afval vergist sneller, waardoor er meer stank vrijkomt.
  • Staat uw container in een schuur, zet deze dan bij zonnig weer buiten in de schaduw. In de schuur kan de temperatuur bij warm weer namelijk flink oplopen.
  • Wikkel etensresten in een dun krantje en doe ze bij warm weer in de container die het eerst wordt geleegd. Etensresten zijn namelijk een goede voedingsbodem voor maden. Dat geldt vooral voor vlees en vis.
  • Maak de container regelmatig schoon wanneer hij geleegd is. Dit kan met de tuinslang of met een emmer en een borstel.
  • Als er toch maden in uw container zitten, kunt u de container het best schoonmaken met water en groene zeep.
  • Leg een krant op de bodem van de container. Daardoor is er minder kans dat er etensresten achterblijven.
  • Doe de container goed dicht.


Stankoverlast is nooit helemaal te voorkomen. Als u de tips volgt, kunt u echter de overlast beperken. Ook hoeft er dan geen ongedierte in het GFT-afval te komen. Als er toch ongedierte in het GFT-afval zit, dan kunt u de container het best gesloten houden, totdat deze weer geleegd is. U kunt het GFT-afval dan bij uitzondering in de grijze container doen.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Voorkom stank en ongedierte door GFT-afval

Hoewel de zomer nog niet is begonnen, hebben we al een aantal mooie dagen achter de rug.De warmte betekent helaas wel dat u problemen kunt krijgen met het groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval). Het apart inzamelen van dit afval is beter voor het milieu, maar kan bij hogere temperaturen soms … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: