Atlantis vindt weg omhoog

Geplaatst op: 15 januari 2007
Na een dramatische start van het zaalseizoen met vier nederlagen op rij, heeft het eerste team van korfbalvereniging Atlantis uit Mijdrecht de weg naar boven weer gevonden.

Voor de kerstvakantie werd de wederopstanding begonnen door een uitoverwinning op DOC met 7-10, in het nieuwe jaar werden al twee thuisoverwinningen behaald. Vorige week won het door Pimentel Fasteners gesponsorde Atlantisteam thuis met 18-8 van DTS. Afgelopen zaterdag werd Argus met 19-9 terug naar Weesp gestuurd.

Hoewel DTS een promovendus is, had het op dat moment één punt meer dan Atlantis. Van onderschatting was bij het wisselvallig optredende Atlantis dan ook geen sprake. Met slechts vier punten uit zes wedstrijden deed het team het niet beter dan DTS. Het was dan ook van het grootste belang dat er in deze wedstrijd geen punten verspeeld zouden worden, om DTS voorbij te streven en uit de degradatiezone te geraken.

Atlantis begon de wedstrijd zonder de geblesseerde Sandra Pronk, die voor langere periode niet inzetbaar zal zijn. Op haar plaats speelt Chantal Poolman. Het eerste team werd enthousiast aangemoedigd door de E2 van Atlantis, het team van de week.

De wedstrijd werd goed begonnen, want in de tweede aanval was het al raak. Vanuit een korte kans scoorde Arjen Markus de 1-0. Helaas werd deze voorsprong in de daarop volgende tegenaanval van DTS weer ongedaan gemaakt. De eerste tien minuten ontliepen de ploegen elkaar niet veel. Nadat de tussenstand op 2-2 was gekomen en het eerste aanvalsvak van Atlantis weer in de aanval stond, was het binnen twee minuten 4-2 door twee mooie doelpunten van Peter van der Wel. Doordat de DTS-aanvallers moeite hadden om kansen te creëren en de Atlantis aanval moeite had om ze te verzilveren veranderde er gedurende een kwartier niets in deze stand. Vijf minuten voor rust ging het plotseling weer snel, na vier doelpunten in vier minuten. Voor Atlantis scoorden Pim de Munter, Chantal Poolman en Dorine Zijlstra . Omdat DTS ook nog een doelpuntje meepakte werd gerust met een 7-3 tussenstand.

Een vier punten voorsprong is mooi, maar wel overbrugbaar en Atlantis was dan ook vastberaden deze voorsprong na rust uit te bouwen.

Zoals wel vaker in deze wedstrijd begon de tweede helft met een fase waarin Atlantis wel veel kansen creëerde, maar ze niet af wist te maken. Gelukkig werden deze periodes gevolgd door momenten waarin alles er wel in viel. Nadat er, na een kleine tien minuten spelen in de tweede helft, nog niet gescoord was, werd vervolgens in zes minuten negen maal gescoord, waarvan zevenmaal door Atlantis. De tussenstand was inmiddels 14-5. Het verzet van DTS was toen wel gebroken. Omdat DTS niet meer kon en Atlantis niet meer hoefde viel het niveau van de wedstrijd enigszins terug en kabbelde het naar het einde. In de slotfase kwam Jelmer Steen als vervanger van Pim de Munter het veld in en wist gelijk zijn doelpuntje mee te pakken. Na een slotakkoord van Peter van der Wel werd de eindstand van 18-8 bereikt.

Na deze mooie overwinning kwam afgelopen zaterdag een andere degradatiekandidaat op bezoek in de sporthal Phoenix in Mijdrecht. Argus had, evenals DOC, tot dan toe slechts drie punten behaald. Argus is een oude bekende voor Atlantis, zij komen elkaar vrijwel ieder jaar weer tegen en kennen elkaar dan ook goed. Hoewel Atlantis de meeste wedstrijden van Argus weet te winnen, gaat het vaak wel stroef en zo af en toe weet Argus te verrassen en de punten te pakken tegen de ploeg uit Mijdrecht. Argus is sowieso een onvoorspelbare ploeg, zo wisten zij te winnen van nummer drie Rapid Kleinhout, maar ook werd zwaar verloren van DTS.

In tegenstelling tot de week ervoor wist Atlantis niet direct de voorsprong te pakken, maar kwam het op een achterstand door een snel doelpunt van Argus. Uit de tegenaanval kwam een vrijbal voort, die door Peter van der Wel werd verzilverd. Na deze 1-1 liep Atlantis door sterk aanvallend en verdedigend spel uit naar een 5-1 voorsprong. Argus dreigde even terug te komen door het gat weer te verkleinen naar drie doelpunten, maar nadat Chantal Poolman en Arjen Markus (2x) de stand naar 8-2 hadden getrokken was het eigenlijk over en sluiten voor Argus. Ze wisten aanvallend niet het geduld te bewaren om tot een goede kans te komen en het team was de bal vaak na één schotkans alweer kwijt.

De tweede helft begon met een stand van 8-3 en het was vooral zaak voor Atlantis om scherp te blijven in de aanval en geen kansen weg te geven in de verdediging. In de tweede helft liep Atlantis snel uit naar een 14-4 voorsprong en zakte het spel van Argus nog verder in. Atlantis wilde maar wat graag de twintig doelpunten halen en ging verder op de voet waarmee het de wedstrijd begonnen was. Doordat de verdedigende scherpte er een beetje afraakte wist Argus toch nog wat doelpunten te maken. Bij een stand van 17-8 kwam Jelmer Steen in het veld voor de licht geblesseerde Arjen Markus. Net als de week ervoor wist hij direct te scoren. Vlak voor tijd wisten beide teams nog eenmaal het gat in de korf te vinden en zo werd de eindstand van 19-9 bereikt. Ondanks verwoede pogingen er nog een puntje bij te prikken, lukte het helaas niet de twintig te bereiken.

Geconcludeerd kan worden dat er iedere week weer een stukje progressie wordt geboekt en het belooft dan ook een spannende wedstrijd te worden komende zaterdag, wanneer Atlantis op bezoek gaat bij het als vijfde genoteerde DSO Alkmaar.

Doelpuntenmakers waren; (4): Peter van der Wel, (3): Dorine Zijlstra, Arjen Markus, Chantal Poolman, (2): Lisanne van Doornik, Pim de Munter, Sjirk-Jan Zijlstra, (1): Jelmer Steen.

Na een dramatische start van het zaalseizoen met vier nederlagen op rij, heeft het eerste team van korfbalvereniging Atlantis uit Mijdrecht de weg naar boven weer gevonden. Voor de kerstvakantie werd de wederopstanding begonnen door een uitoverwinning op DOC met 7-10, in het nieuwe jaar werden al twee thuisoverwinningen behaald. … Lees meer »