EDO Registeraccountants en Belastingadviseurs: Lekker slapen

EDO Registeraccountants en Belastingadviseurs: Lekker slapen


Geplaatst op: 4 juli 2014

Al jarenlang jaagt de fiscus op buitenlandse banktegoeden. En de laatste 10 maanden met succes. Sinds 2 september 2013 was het namelijk (weer) mogelijk om boetevrij op te biechten dat er ergens in Zwitserland of Luxemburg een ‘vergeten’ bankrekening aanwezig was.

De Belastingdienst mag voor verzwegen buitenlandse tegoeden 12 jaar navorderen. Een snel rekensommetje leert dat bij een redelijk stabiel buitenlands saldo er 12 x 1,2% = 14,4% vermogensrendementsheffing verschuldigd is. Daar komt dan nog wel wat rente bij, in veel gevallen kom je dan ongeveer uit op een eenmalige belastingheffing van 18% van het tegoed. Even slikken misschien, maar in de meeste gevallen valt dit nog wel te overzien. Pijnlijker wordt het als de buitenlandse bezittingen waren geïnvesteerd in aandelen die in de tussentijd flink in waarde waren gedaald. Sinds 2008 weten we allemaal weer dat dit ook mogelijk is. Je moet immers ook betalen over de jaren dat je nog rijk was, op papier dan.

Sinds eind vorig jaar hebben we regelmatig cliënten gehad die met de fiscus schoon schip wilden maken. Soms zenuwachtig, soms enigszins schoorvoetend komt in het gesprek naar voren dat er in een grijs verleden in het buitenland een bankrekening was geopend, soms alleen geïdentificeerd met een nummer. Ter plekke werd er nog even gebeld met de buitenlandse bank: “This is ‘Sunshine’ speaking, what is my balance?”Jarenlang werd de bankrekening gespekt met stortingen. Op vakantie naar Italië even via Zwitserland wat extra vakantiegeld ophalen. Geld moet rollen, nietwaar? Wie zijn nou deze mensen? Grote boeven? De ervaring leert dat het allemaal reuze meevalt. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw was het vanwege het gure fiscale klimaat in Nederland niet helemaal ongebruikelijk om een appeltje voor de dorst in het buitenland te stallen. “Iedereen deed het in die tijd” krijg je dan te horen. Dat zal wel meevallen, maar nu het bankgeheim Europa met rasse schreden aan het verlaten is, zijn veel zwartspaarders onrustig geworden. Vanaf 1 januari 2015 gaan ook Zwitserse, Luxemburgse en Liechtensteinse banken informatie verstrekken aan de Nederlandse belastingdienst. En eerlijk is eerlijk, de marketing machine van de belastingdienst werkt op dit onderdeel uitstekend. ICT projecten willen nog niet echt lukken, maar publiciteit over ‘opgespoorde zwartspaarders’ vindt z’n weg gretig naar buiten.

De gemiddelde leeftijd van onze inkeerders is over het algemeen vrij hoog, de babyboom generatie is uitstekend vertegenwoordigd. Vaak is ook een reden voor de biecht dat deze cliënten de erfgenamen liever niet willen opzadelen met problemen met de fiscus. Wat daarnaast meespeelt is dat het geweten ook wat begint te knagen. ”Ik slaap er slecht door” krijg je regelmatig te horen. Wij leggen hen de procedure uit, hoe lang het ongeveer duurt en wat de geschatte belastingaanslag zal worden. Tot 1 juli 2014 kon je vrijwillig inkeren zonder boete. Deze boete is nu 30% van de verschuldigde belasting geworden, vanaf 1 juli 2015 wordt de boete bij vrijwillig inkeren 60%. Komt de fiscus er zelf achter? Dan bedraagt de boete maximaal 300% van de verschuldigde belasting. Ook na 1 juli zullen er ongetwijfeld cliënten zijn die zich bij ons melden met verzwegen tegoeden, die wij dan begeleiden. Goed voor de nachtrust van de inkeerders.

Mr. Alex C. Kuipers
Belastingadviseur

a.kuipers@edo.nl


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

EDO Registeraccountants en Belastingadviseurs: Lekker slapen

Al jarenlang jaagt de fiscus op buitenlandse banktegoeden. En de laatste 10 maanden met succes. Sinds 2 september 2013 was het namelijk (weer) mogelijk om boetevrij op te biechten dat er ergens in Zwitserland of Luxemburg een ‘vergeten’ bankrekening aanwezig was. De Belastingdienst mag voor verzwegen buitenlandse tegoeden 12 jaar … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: