Gratis bodemonderzoek naar lood in tuinen van huurwoningen en bij ligplaatsen

Gratis bodemonderzoek naar lood in tuinen van huurwoningen en bij ligplaatsen


Geplaatst op: 7 maart 2023

In gemeente De Ronde Venen bevat de bodem op sommige plekken hoge gehalten lood. Dit komt omdat men vroeger de laaggelegen veengronden in dit gebied ophoogde met een mengsel van bagger, stalmest, stadsvuil en zand. Dit is het zogenaamde toemaakdek. Vorig jaar is projectbu-reau Diffuus Lood De Ronde Venen (een samenwerking tussen Gemeente De Ronde Venen en Provincie Utrecht) gestart met een groot onderzoek bij tuinen in gebieden waar verhoogde gehal-ten lood in de bodem verwacht worden. Het projectbureau neemt maatregelen in tuinen waar de loodgehalten te hoog zijn. Ook ligplaatseigenaren en huurders met tuinen in gebieden waar lood in de bodem voor kan komen ontvangen een uitnodiging om mee te doen met het bodemonder-zoek.

Wethouder Cees van Uden: “Eerder onderzochten wij al speeltuinen, moestuinen en een deel van de par-ticuliere tuinen in De Ronde Venen hebben. Nu gaan we ook aan de slag om de tuinen van huurders te onderzoeken en ligplaatsen. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk inwoners meedoen, alleen op die ma-nier voorkomen we dat kinderen in aanraking komen met lood. Inwoners die eerder al een uitnodiging ontvingen, maar zich nog niet hebben aangemeld voor het gratis bodemonderzoek mogen ook nog mee-doen. Graag zelfs!”

Waarom is er onderzoek nodig in tuinen waar lood in de bodem kan zitten?

Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid van jonge kinderen. Kinderen die buitenspelen kunnen lood binnenkrijgen als ze bijvoorbeeld hun vieze vingers in hun mond steken. Dit kan invloed heb-ben op de gezondheid, met name bij kinderen van 0 tot 6 jaar. Dat komt doordat lood effect heeft op de hersenen en die zijn bij jonge kinderen nog volop in ontwikkeling. De openbare speeltuinen in gemeente De Ronde Venen zijn al onderzocht en veilig bevonden.

Wie doen mee met dit gratis bodemonderzoek?

Ligplaatseigenaren en huurders met tuinen in gebieden waar lood in de bodem voor kan komen ontvan-gen deze maand een brief. Hierin staat alle informatie over het gratis onderzoek. De gemeente en provin-cie ontvingen hiervoor een subsidie van de Rijksoverheid. Het gaat hierbij vooral om woningen in het bui-tengebied van De Ronde Venen. Veel woonwijken in de gemeente zijn al opgehoogd, waardoor ver-hoogde loodgehalten niet meer voorkomen aan het oppervlak.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek boren medewerkers van een onderzoeksbureau met de hand 10 gaten van onge-veer 7 cm doorsnede en 30 cm diep. De opgeboorde grond wordt onderzocht. Planten, struiken en bo-men blijven heel. De medewerkers vullen achteraf de boorgaten. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Als in een tuin te hoge gehalten lood aanwezig zijn, neemt het projectbureau maatregelen

De maatregelen zijn erop gericht de blootstelling van jonge kinderen aan lood in de bodem tegen te gaan. Afhankelijk van de tuin en de bestaande inrichting daarvan zijn diverse maatregelen mogelijk. Denk aan ophogen, aanbrengen van een grasmat of plaatsen van een hek. De maatregelen worden vooraf met de eigenaren/bewoners besproken. Bij ongeveer 1 op de 20 tuinen zijn waarschijnlijk extra maatregelen no-dig.

Het is niet zeker dat er in de tuinen veel lood in de bodem zit

De tuinen die het projectbureau onderzoekt liggen in een aandachtsgebied voor lood in de bodem. In dit gebied kan meer dan gemiddeld lood in de bodem aanwezig zijn, maar dit hoeft niet. In 2020 deed de ge-meente al onderzoek naar lood in de bodem bij 123 tuinen. Toen werden bij 3 tuinen hogere gehalten lood gevonden waar inmiddels maatregelen genomen zijn. De maatregelen bestonden uit in delen van de tuin grond afgraven en het aanbrengen van een leeflaag met schone grond. Vorig jaar zijn 300 tuinen bin-nen het toemaakdekgebied onderzocht. In enkele gevallen werden te hoge gehalte lood aangetroffen en zijn er maatregelen in de tuinen nodig.

Twijfels of vragen over het onderzoek? Ga naar www.diffuuslooddrv.nl

Hier staan de meest gestelde vragen met antwoorden. Ook kunnen inwoners die een uitnodigingsbrief ontvangen hebben zich op deze website direct aanmelden voor het gratis bodemonderzoek. Voor vragen over gezondheidsrisico’s kunnen inwoners terecht op www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/lood. Toch een andere vraag? Dan kunnen inwoners een e-mail sturen naar info@diffuuslooddrv.nl of bellen met omgevingsmanager van het projectbureau Roeland de Weerd via 06 31 10 35 24.


Laatst bewerkt op: 7 maart 2023 14:04

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gratis bodemonderzoek naar lood in tuinen van huurwoningen en bij ligplaatsen

In gemeente De Ronde Venen bevat de bodem op sommige plekken hoge gehalten lood. Dit komt omdat men vroeger de laaggelegen veengronden in dit gebied ophoogde met een mengsel van bagger, stalmest, stadsvuil en zand. Dit is het zogenaamde toemaakdek. Vorig jaar is projectbu-reau Diffuus Lood De Ronde Venen (een … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: