001 - Escaperoom aglemeen
Aalsmeerse leerling naar ziekenhuis na teveel alcohol: mentor ontslagen

Aalsmeerse leerling naar ziekenhuis na teveel alcohol: mentor ontslagen


Geplaatst op: 18 april 2022

Het had een gezellig avondje moeten worden: de mentor van een examenklas van de Yuverta mavo Aalsmeer werd een paar weken geleden door zijn leerlingen uitgenodigd. Tijdens het etentje bij een Italiaans restaurant werd die avond door minderjarige leerlingen alcohol gedronken. Zoveel, dat één van de leerlingen onwel werd en met een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar zou zijn maag geleegd zijn. De schoolleiding reageerde: de mentor is op staande voet ontslagen en zit sindsdien dus thuis.

Ouders van de leerlingen roeren zich: misschien is niet adequaat ingegrepen, maar ontslag wordt buitenproportioneel gevonden. De docent is geliefd en leerlingen missen hem. "Eindelijk kon er weer iets georganiseerd worden" schrijven zij in een brief aan de schoolleiding. "Door de leerlingen werd er geïnitieerd deze periode af te sluiten met een etentje en stoom af te blazen. Het is absoluut vervelend wat er is gebeurd die avond. Wij vinden alleen dat de mentor hiervoor niet verantwoordelijk kan worden gehouden."

Geen verantwoordelijkheid

Die verantwoordelijkheid ligt voor een groot deel bij het restaurant, wordt gezegd. Maar een woordvoerder van het restaurant ontkent desgevraagd dat zij alcohol hebben geschonken aan minderjarigen. "En dat wij ook op ID controleren als we het vermoeden hebben dat iemand niet oud genoeg is. Ook kan ik bevestigen dat er altijd een leidinggevende van 21 jaar of ouder aanwezig in die het bezit is van zijn/haar sociale hygiëne." Bij het halen van een diploma Sociale Hygiëne wordt aandacht besteed aan het tijdig stoppen met schenken als mensen te dronken lijken te zijn. Het restaurant legt de bal bij de leerlingen: "Wat gasten vooraf aan het bezoek aan ons restaurant drinken, zelf stiekem meebrengen of wat door volwassenen/ouders/begeleiders wordt doorgegeven aan tafel hebben wij niet altijd toezicht op en nemen wij ook geen verantwoordelijkheid voor."

Ongewenst en overantwoord handelen

Ook het hoofdkantoor van de scholenorganisatie laat van zich horen. Directeur Marketing & Communicatie Marc van Zanten is stellig in reactie op onze vragen: "Gezien de ernst van de situatie, heeft Yuverta de enige passende maatregel genomen" doelend op het ontslag van de mentor. Daar kunnen de ouders van de leerlingen zich niet in vinden: "Alle leerlingen zijn in diepe rouw" mailt een moeder onze redactie. "Ook zijn collega's geschokt door dit harde beleid. Er heerst angst, wie is de volgende? In juni staat het 3-daagse uitje met zeilschepen naar Terschelling op het programma. Dat staat nu op losse schroeven. Niemand durft daar nog verantwoordelijkheid te dragen." Volgens Yuverta is de mentor toch echt over de schreef gegaan en dat laten ze weten op niet mis te verstane wijze. "Medewerkers vertegenwoordigen in relatie tot leerlingen altijd de organisatie inclusief haar normen en waarden en dienen zich bewust te zijn van de voorbeeldrol die zij te allen tijde hierin spelen. Betrokken docent wordt onprofessioneel, ongewenst en onverantwoord handelen verweten waarbij de gezondheid van een aantal leerlingen ernstig in gevaar is gekomen. Wat voor Yuverta telt, is dat vast staat dat de gezondheid van enkele leerlingen ernstig in gevaar is geweest."

In eerste instantie wilde de directie van het oude Wellantcollege niet verder inhoudelijk in gesprek met de ouders. Na aandringen heeft er toch een gesprek plaatsgevonden. Daarin hebben de ouders nogmaals gevraagd het ontslag in heroverweging te nemen. Wat hen betreft, is voorlopig het laatste woord er nog niet over gezegd.

In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van Yuverta vmbo Aalsmeer. Dit is niet juist en betreft een andere locatie. De juiste naam is Yuverta mavo Aalsmeer. 


Laatst bewerkt op: 19 april 2022 14:28

Bron: 0297.nl

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aalsmeerse leerling naar ziekenhuis na teveel alcohol: mentor ontslagen

Het had een gezellig avondje moeten worden: de mentor van een examenklas van de Yuverta mavo Aalsmeer werd een paar weken geleden door zijn leerlingen uitgenodigd. Tijdens het etentje bij een Italiaans restaurant werd die avond door minderjarige leerlingen alcohol gedronken. Zoveel, dat één van de leerlingen onwel werd en … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: