001 - Escaperoom aglemeen

Mijdrechtse marktkoopman in halve finale beste groenteman


Geplaatst op: 12 juli 2010

De tijd dat men bij de groenteman alleen terecht kon voor aardappelen, groenten en fruit, zo van het land, ligt ver achter ons. Bij de specialist van vandaag tref je een heel uitgebreid assortiment aan dat naast het traditionele te koop is. Wat dacht u van alle exoten en primeurs uit verre landen? En het assortiment gesneden, half klare en panklare en zelfs tafelklare producten? Om dit aanbod goed bij de klant te krijgen moet een team van specialisten zich, dag in dag uit, inzetten.

Als ode aan deze teams organiseren het AGF Centrum voor Kennis en Ontwikkeling (CKO), AGF Detailhandel Nederland (ADN), Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel-Commissie Groenten en Fruit (HBAG) de verkiezing Beste Groenteman van Nederland.

Tijdens de voorrondes werden alle deelnemende marktkramen en groentespeciaalzaken in Nederland meerdere malen bezocht door zogenaamde mystery shoppers. Deze beoordeelden de winkels o.a. op uitstraling, hygiëne, klantvriendelijkheid- en vakkennis van de medewerk(st)ers.

De groep die het best scoorde werd onaangekondigd bezocht door de vakjury, bestaande uit Henk Achterhuis (voorzitter CVAH) en Martie Bleeker-Steenstra, (Secretaris CVAH). De jury beoordeelde de winkel o.a. op presentatie, zowel buiten als binnen, assortiment, vakbekwaamheid medewerk(st)ers, bedrijfsvoering, en naleving van de hygiëneregels.

De schitterende verkoopwagen van halve finalist Pieter van Vliet staat wekelijks op de markt in Wassenaar, Mijdrecht, Roelofarendsveen en Voorburg en op de vaste standplaats op het winkelcentrum in Koudekerk a/d Rijn. Pieter van Vliet is de tweede generatie die op de markt staat. Zijn vader begon ermee in de jaren vijftig. 28 jaar geleden, toen Pieter 20 jaar oud was, begon ook hij als zelfstandige. Een beslissing waar hij nooit spijt van heeft gehad. "Wij houden van de ruimte dus wij passen niet in een winkel. Om 03.00 - 04.00 uur gaan we op pad om de mooiste en lekkerste producten te kopen. Ik kan niet telefonisch inkopen, want ik moet zien en proeven wat ik mijn klanten aanbiedt. 80% van onze klanten zijn vaste klanten, die één keer in de week bij ons komen om voor de hele week verse aardappelen, groenten en fruit te kopen.
Wij moeten dus wel topkwaliteit bieden." aldus Pieter van Vliet. In de verkoopwagen van Pieter van Vliet treft de klant een ongekend totaal assortiment verse aardappelen, groenten en fruit aan. Van Vliet: "Bij ons komen mensen die van koken en lekker eten houden. Wij zorgen ervoor dat ze bij ons alles kunnen kopen wat nodig is om een goede maaltijd te bereiden. Zo hebben we een assortiment van 30 verschillende soorten kruiden en alle soorten aardappelen. Koken vinden wij zelf ook een kunst en recepten uitdelen is het mooiste wat er is. Als mensen ons advies vragen geven we ze tips hoe je met gebruik van bepaalde producten of kruiden de smaak van vlees of vis beter tot zijn recht kunt laten komen. Vergeten groenten zijn bij ons nooit vergeten geweest. Wij hebben schorseneren en pastinaken nooit uit het assortiment gehaald. We verkopen zelfs rauwe augurken. "

Bij de bedrijfsvoering wordt rekening gehouden met het milieu. Pieter van Vliet is erg voor milieu bewuste teelt. Het afval wordt gescheiden. Van Vliet: "Dat mes snijdt aan twee kanten. Het is milieubewust èn voordeliger om GFT, karton en plastic gescheiden af te voeren."

De verkoopwagen van Pieter van Vliet is 13,60 m. lang en beschikt over een gekoelde opslag. Door steeds één kistje van een bepaald product uit te stallen en als het is verkocht het volgende uit de gekoelde opslag te pakken wordt een supervers en mooi product aangeboden. Zoon Casper(20) werkt sinds 4 jaar mee en wil later de zaak voortzetten. Vader en zoon houden elkaar scherp als het aankomt op het inkopen van de mooiste producten die tegen scherpe prijzen verkocht kunnen worden. Vroeger had Casper vooral belangstelling voor het rijden op de vrachtwagen maar nu houdt hij zich met alles bezig. Hij zorgt er vooral voor dat de uitstallingen zo mooi zijn, dat je er niet aan voorbij kunt lopen. Alle medewerkers zijn getraind op klantvriendelijkheid en dragen keurige bedrijfskleding.

Op maandag 13 september zal bij Koppert Cress in Monster bekend worden gemaakt welke van de 5 halve finalisten doorgaan naar de drie beschikbare finale plaatsen. Deze zullen op 5 oktober 2010, tijdens de vakbeurs AGF Detail te Houten tegen elkaar strijden om de titel "Beste groenteman van Nederland" onder leiding van Meesterkok Rudolph van Veen.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Mijdrechtse marktkoopman in halve finale beste groenteman

De tijd dat men bij de groenteman alleen terecht kon voor aardappelen, groenten en fruit, zo van het land, ligt ver achter ons. Bij de specialist van vandaag tref je een heel uitgebreid assortiment aan dat naast het traditionele te koop is. Wat dacht u van alle exoten en primeurs … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: