Degradatie voor De Vinken 1 een feit

Geplaatst op: 16 maart 2010

Al weken lang had het vlaggenschip van korfbalvereniging De Vinken mogelijkheden om zich te handhaven in de tweede klasse. Afgelopen zaterdag 13 maart was de allerlaatste kans. De Vinken 1 speelde de laatste zaalwedstrijd tegen middenmoter Oranje Nassau 1. In de Amsterdamse wijk De Pijp werd alles op alles gezet voor de winst. Tot halverwege de tweede helft bleef het spannend, maar uiteindelijk was Oranje Nassau de Vinkeveners de baas. De eindstand van 14-11 betekent rechtstreekse degradatie naar de derde klasse.

Goede start.
Bij winst op Oranje Nassau was De Vinken nog afhankelijk van het resultaat van concurrent Fiducia, welke één punt boven De Vinken de zesde positie inneemt.
Gesteund door de meegereisde Vinkenaanhang begonnen aanvallend Mariska Meulstee, Joyce Kroon, Kelvin Hoogeboom en Rudy Oussoren. Verdedigend startten Charita Hazeleger, Helene Kroon, Peter Kooijman en Rogier Schoenmaker.
De start van De Vinken was voortvarend. Gretig werden de eerste ballen door de defensie uit de paalzone onderschept, waardoor Mariska al in de eerste minuut een vrije bal kon benutten. Het antwoord van Oranje Nassau kwam 10 seconden later. De Vinkeveense aanval hierop maakte meteen gebruik van de snelheid van Charita Hazeleger, die haar tegenstandster simpel verschalkte en de doorloopbal beheerst afmaakte. Na een tegentreffer liet Mariska duidelijk zien dat zij met scherp schoot deze wedstrijd. Met twee afstandschoten bracht zij de Fortisformatie op een 2-4 voorsprong. Na deze goede start namen de Amsterdammers het scorend stokje over en brachten de stand binnen zes minuten op 6-4. Opnieuw kwam Charita simpel langs haar verdedigster en benutte de doorloopbal opnieuw. Na de 8-5 was het lang wachten op een volgende treffer. Beide ploegen hadden vele kansen. Oranje Nassau speelde voornamelijk op het afstandschot, terwijl De Vinken in de paalzone grote kansen creëerden. Joyce scoorde een ver schot en net voor de rust kon, door goed afvangwerk van Rogier, Helene haar afstandschot verzilveren.

Alles uit de kast!
In de rust werd door coach Siemko Sok benadrukt dat De Vinken verdedigend meer ballen moest onderscheppen, om te voorkomen dat Oranje Nassau veel schoten per aanval kon produceren. Aanvallend was het belangrijk meer te gaan dubbelen, om zo de betere kans te benutten.
Het bleef in de beginfase van de tweede helft lang 9-7. Toch bleef het vertrouwen bij spelers en supporters dat de aansluiting mogelijk was.
Na tien minuten scoorden Kelvin en Mariska snel achter elkaar de 9-8 en de 9-9. Even was er hoop op de felbegeerde winst. Deze hoop duurde welgeteld vier minuten, waarna Oranje Nassau knap tweemaal van afstand scoorde. Na de 12-9 kwamen Arjan Kroon, Hans en Diana van Dasler de aanval versterken. Zo werd Mariska, normaliter de oudste, nu de jongste in dit aanvalsvak.
De aanvallen werden ruimer opgezet, wat de hoge druk van Oranje Nassau deed verminderen. Helaas werd het gat een kwartier voor tijd vier punten. Rogier lepelde in deze fase behendig een kansje met één hand door de korf.
Een belangrijke benutte doorloopbal van Helene werd door een dubieuze beslissing afgekeurd. Opnieuw werd het verschil vier punten en met nog zes minuten op de klok leek de wedstrijd beslist. Toch bleef het Vinkeveense achttal er voor gaan, wat resulteerde in twee scores uit handen van Hans en Arjan. Na het laatste fluitsignaal was de teleurstelling groot. Met een verlies van 14-12 eindigt De Vinken 1 dit zaalseizoen op de 7e plaats, wat degradatie betekent naar de derde klasse.

Volgende week begint de tweede helft van de veldcompetitie, waar De Vinken 1 betere papieren heeft voor de tweede klasse. De Vinken staat hier met 10 punten op een gedeelde tweede plaats.
Zaterdag 20 maart speelt het eerste een oefenwedstrijd tegen Exakwa 2 om 16.35 in sportpark De Molmhoek. Exakwa 2 komt uit Lelystad en is afgelopen zaalseizoen gedegradeerd uit de eerste klasse. Zaterdag 27 maart speelt de Fortisformatie een tweede oefenwedstrijd tegen de derde klasser Helios uit Castricum.

Al weken lang had het vlaggenschip van korfbalvereniging De Vinken mogelijkheden om zich te handhaven in de tweede klasse. Afgelopen zaterdag 13 maart was de allerlaatste kans. De Vinken 1 speelde de laatste zaalwedstrijd tegen middenmoter Oranje Nassau 1. In de Amsterdamse wijk De Pijp werd alles op alles gezet … Lees meer »