In de hele wereld luiden op zondag 13 december a.s. om 15.00 uur de klokken. Zo laten kerken weten dat het de hoogste tijd is om een eind te maken aan de opwarming van de aarde. Ook de samenwerkende kerken in De Ronde Venen doen hier uit volle overtuiging aan mee. Het Interkerkelijk Overleg (IKO) heeft daarom het voortouw genomen om deze internationale actie ook hier bekendheid te geven.
Van 7 tot 19 december 2009 praten wereldleiders in Kopenhagen met elkaar over een nieuw klimaatverdrag, de opvolger van het Kyotoprotocol dat in 2012 afloopt. In dat nieuwe verdrag moeten bindende afspraken komen te staan over het terugdringen van klimaatverandering. Op de zondag voor de beslissende laatste week van de Klimaattop voeren gelovigen van over de hele wereld actie voor een rechtvaardig en effectief klimaatakkoord. Ook in Kopenhagen zelf luiden de kerkklokken om 15.00 uur na afloop van een grote oecumenische viering.
Op 13 december om 15.00 uur klinken de kerkklokken ook in de meeste kerken in Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen en in De Hoef. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de oproep om 350 keer de klokken te luiden voor een rechtvaardig klimaat. Het getal 350 verwijst naar de 350 CO2 deeltjes per miljoen in onze atmosfeer. 350 is veilig volgens de meeste klimaatexperts. De huidige concentratie is 390 deeltjes. Als we niet drastisch de CO2-uitstoot verminderen zou de klimaatverandering wel eens onomkeerbare gevolgen kunnen hebben. Met dit symbolisch aantal klokslagen willen de kerkelijk duidelijk maken dat de opwarming van de aarde gestopt moet worden. Dat kan door de uitstoot van schadelijke broeikasgassen met 40% te verminderen, zodat de temperatuur op aarde met niet meer dan 2 graden Celsius stijgt. Een dergelijke temperatuurstijging is volgens wetenschappers nog net te hanteren. Stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde met meer dan 2 graden Celsius dan zal dat desastreuze gevolgen hebben voor de schepping die ons is toevertrouwd. Christenen wereldwijd ervaren het bewaren van de schepping als een opdracht die wij als mensen van God hebben ontvangen.
Tegelijkertijd moeten er in Kopenhagen afspraken gemaakt worden over financiële compensatie voor ontwikkelingslanden. Juist de mensen in deze landen, die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatverandering, worden nu al het hardst getroffen. Denk aan de vele overstromingen in Bangladesh en de oprukkende woestijn in Kenia. Op de Klimaattop in Kopenhagen moeten de vervuilers dan ook geld beschikbaar stellen aan de ontwikkelingslanden om zich te kunnen beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering en om zich op een duurzame manier te ontwikkelen (zoals een duurzame energievoorziening). Daarnaast handelen de kerken met deze actie ook uit bewogenheid voor hen die na ons komen, de toekomstige bewoners van deze prachtige planeet, moeder aarde, uit bewogenheid dus voor de kinderen van onze kinderen. Het is de aarde als schepping van God die gelovigen in alle kerken zo ter harte gaat!
De samenwerkende kerken binnen het Interkerkelijk Overleg De Ronde Venen vinden het van het allergrootste belang dat er een rechtvaardig en effectief klimaatverdrag komt. Daarom luiden wij op zondag 13 december om 15.00 uur in onze gemeente de kerkklokken!
Met betrekking tot het actuele vraagstuk van de klimaatsverandering gaat het Interkerkelijk Overleg De Ronde Venen zich in het nieuwe jaar 2010 verdiepen in de verklaring die de landelijke Raad van Kerken eerder dit jaar het licht deed zien onder de titel: ‘'KWETSBAARHEID, VERANTWOORDELIJKHEID EN MOED. Klimaatverandering: het moment van de waarheid'. Er zal nader over bericht worden via de aangesloten kerken: de Protestantse Gemeente te Mijdrecht (Janskerk en De Rank; PKN), de Ontmoetingskerk te Wilnis (Gereformeerde Kerk, PKN), de Gereformeerde Kerk te Vinkeveen (PKN), de RK Parochie H. Johannes de Doper in Mijdrecht/Wilnis, de RK Parochie H. Antonius van Padua in De Hoef en de RK Parochie Heilig Hart van Jezus in Vinkeveen. Meer informatie via 0297 - 28 14 64 of www.klimaatklokkenluiden.nl.