In de Oegandese gemeente Kalangala is donderdag 19 november voor het eerst het verzamelde huisvuil opgehaald en naar een afvalverwerkingsstation gebracht. Het ophalen en verwerken van afval is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente De Ronde Venen. De samenwerking met Kalangala is voor De Ronde Venen een van de manieren om een bijdrage te leveren aan het realiseren van de millenniumdoelen.
De regeringsleiders van bijna alle landen hebben in 2000, aan het begin van het nieuwe millennium, afgesproken om voor het jaar 2015 armoede, ziekten en honger in de wereld sterk terug te dringen. De wereldleiders hebben beloofd zich in te spannen voor een wereld met gelijke kansen, met een duurzaam leefmilieu en waar op eerlijke wijze wordt gehandeld. Deze afspraken zijn vastgelegd in acht millenniumdoelen.
Ruim 120 Nederlandse gemeenten hebben zich inmiddels uitgeroepen tot een zogenaamde Millenniumgemeente om aan te geven dat ook zij de doelstellingen serieus nemen en willen bijdragen aan de realisatie van een leefbaarder wereld. Ook De Ronde Venen is een Millenniumgemeente en ondersteunt daarom de gemeente Kalangala. Door het ophalen van afval wordt de verspreiding van ziektes voorkomen en vervuiling van het milieu tegen gegaan.
Het afvalproject in Kalangala is vorig jaar van start gegaan en wordt door de internationale tak van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en De Ronde Venen gefinancierd. De gemeenteraad van De Ronde Venen heeft hiervoor een budget beschikbaar gesteld van ruim 49 duizend euro in 2009 en ruim 45 duizend euro in 2010.
De afgelopen maanden is in samenwerking met Kalangala een plan uitgewerkt hoe het ophalen van afval het best kan gebeuren. Besloten is eerst een proef te houden in een deel van de gemeente Kalangala, dat uit verschillende dorpen bestaat. Op basis van de ervaringen uit deze proef, wordt het ophalen van huisvuil volgend jaar in de hele gemeente uitgevoerd.
Donderdag 19 november was de eerste dag dat het huisvuil werd opgehaald. Daarvoor zijn verspreid over drie dorpen verzamelplaatsen aangelegd waar mensen hun afval (gescheiden) kunnen aanleveren. Ook zijn er zogenaamde ‘blikvangers' geplaatst waar het vuil in kan worden gedeponeerd. Het startsein van het ophalen van afval werd gegeven tijdens een bezoek dat een Rondeveense delegatie, onder aanvoering van loco-burgemeester Jan van Breukelen, bracht aan Kalangala. Naast de officiële opening zijn tijdens het werkbezoek onder andere afspraken gemaakt over de verdere uitwerking van de plannen voor komend jaar.