001 - Escaperoom aglemeen
Afgedankte elektrische en elektronische apparaten

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten


Geplaatst op: 25 november 2009
In Nederland worden jaarlijks miljoenen elektrische en elektronische apparaten afgedankt.

Het gaat om ongeveer 600.000 koel- en vriesapparaten, 620.000 wasmachines en wasdrogers (witgoed) en 540.000 televisies. Daarnaast worden elk jaar ongeveer 10 miljoen kleine elektrische apparaten weggedaan. Door hergebruik kan de afvalberg een flinke kop kleiner worden gemaakt. Met het inleveren van oude apparaten draagt u direct bij aan besparing van grondstoffen en een schoner milieu.U heeft verschillende mogelijkheden om een afgedankt elektrisch huishoudelijk apparaat gratis in te leveren:

  • Bij de winkel van aankoop: 'oud voor nieuw' Koopt u een nieuw apparaat, dan kunt u het oude apparaat zonder bijbetaling inleveren bij de winkel van aankoop. Het moet dan wel een apparaat zijn dat gelijksoortig is aan het apparaat dat nieuw wordt gekocht. Dus een oude tv voor een nieuwe tv of een oude stofzuiger voor een nieuwe stofzuiger. Deze ‘oud voor nieuw'-regeling geldt ook voor elektrische huishoudelijke apparaten waarvoor bij aankoop geen verwijderingsbijdrage moet worden betaald.
  • Bij het afvalbrengstation: Afgedankte apparaten kunnen ook worden aangeboden op het afvalbrengstation, Industrieweg 50 in Mijdrecht.
  • Bij kringloopbedrijf Kringkoop: Kringkoop zorgt ook voor de inzameling van elektrische en elektronische apparaten. U kunt ze niet bij het grof huishoudelijk afval of restafval doen. Heeft u apparaten die u weg wilt doen, bel dan even met Kringkoop (0297) 25 03 93. Het bedrijf haalt de apparaten gratis bij u op, ook als ze stuk zijn. Via Kringkoop krijgen uw apparaten een nieuwe eigenaar of worden op de juiste wijze afgevoerd.

Transporteurs halen de oude apparaten bij deze locaties op en brengen ze naar de Regionale sorteercentra. Bij een sorteercentrum worden alle apparaten gesorteerd: dus bijvoorbeeld koelkasten bij koelkasten, wasmachines bij wasmachines en alle kleine apparatuur bij elkaar. Daarna worden de gesorteerde apparaten getransporteerd naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven. Die recyclen de apparaten.Veel apparaten worden verwerkt door ze eerst te demonteren in losse onderdelen. Demontage is nodig om delen met milieuschadelijke stoffen te kunnen verwijderen en om alle onderdelen die geschikt zijn voor hergebruik ‘schoon' te kunnen scheiden. Recycling gaat het makkelijkst als materialen zo min mogelijk met andere materialen zijn vermengd. Het gaat dan bijvoorbeeld om ijzer, aluminium, koper, kunststof, glas, hout en PUR-poeder.De ontmanteling van oude elektrische apparaten levert de nodige, waardevolle grondstoffen op. Daarvan worden tal van nieuwe producten gemaakt en dat levert een aanzienlijke besparing op voor wat betreft het winnen van ‘nieuwe' grondstoffen en het gebruik van energie.

 

Enkele voorbeelden:
Van oude wasmachine naar nieuwe autovelg
Zonder schroot kan geen nieuw staal worden gemaakt. Oud aluminium wordt gebruikt om nieuw aluminium te maken. Het vrijgekomen ijzer en aluminium van een afgedankte wasmachine of koelkast krijgt zo een tweede leven als autovelg, of als fiets, of als een nieuwe wasmachine.

Van oude beeldbuis naar nieuwe beeldbuis
Het glas van een afgedankte televisiebeeldbuis wordt gebruikt bij de productie van nieuwe beeldbuizen. Een totaal andere toepassing is het gebruiken bij het maken van keramische vloertegels.

Van oude koelkast naar nieuwe dakisolatie
Het PUR-poeder dat vrijkomt bij de recycling van koelkasten, wordt in de afvalverwerkende industrie ingezet als absorptiemateriaal. Het wordt ook gebruikt als isolatiemateriaal voor vloeren en daken in de bouwwereld.

Van oude koffiezetter naar nieuwe kleerhanger
Het kunststof uit een oude koffiezetter of koelkast is onder andere terug te vinden in nieuwe kleerhangers.

Van oude televisie naar nieuwe spaanplaat
Het hout van de omkasting van televisies wordt onder meer gebruikt voor de vervaardiging van spaanplaten.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten

In Nederland worden jaarlijks miljoenen elektrische en elektronische apparaten afgedankt. Het gaat om ongeveer 600.000 koel- en vriesapparaten, 620.000 wasmachines en wasdrogers (witgoed) en 540.000 televisies. Daarnaast worden elk jaar ongeveer 10 miljoen kleine elektrische apparaten weggedaan. Door hergebruik kan de afvalberg een flinke kop kleiner worden gemaakt. Met het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: