Voor de vijfde maal op rij werd zaterdag 7 november het jeugdschaaktoernooi van de schaakvereniging "Denk en Zet - Advisor" gehouden. Dit open toernooi voor alle club- en thuisschakers tot 18 jaar geniet een toenemende populariteit. Deze populariteit mag voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan de telkens weer ontspannen en sportieve sfeer waarin wordt gestreden om de oogverblindende prijzen. Wat ook meespeelt is dat het toernooi zich inmiddels een vaste plek heeft verworven op de buitengewoon drukke schaakkalender. Steevast in de maand november is De Boei in Vinkeveen het toneel van een spannende schaakmiddag.
De jonge schakers in onze regio en de naburige schaakverenigingen in Uithoorn en Loenen zetten er hun schaakklok ook al op gelijk. SV de Amstel was dit jaar met 8 spelers vertegenwoordigd en het Loenense Vecht en Ommelanden vaardigde 5 spelers af. Maar ook Breukelen, Woerden, Baambrugge waren present. De meest verre tocht ondernam niet Winnie de Poeh deze keer, maar Alain van der Velden uit Deventer. Alain had op internet gegoogled en zo het jaarlijkse toernooi van Denk en Zet gevonden!
Maar liefst 41 deelnemers namen zaterdagmiddag achter de borden plaats - met 6 jaar was Erik Oomen, de jongste telg van de Oomen-dynastie, van SV de Amstel uit Uithoorn de jongste deelnemer en Peter de Jonge (van Denk en Zet) was, hoewel zijn naam anders doet vermoeden, met 18 jaar de oudste deelnemer.
In vier uur tijd werkten de spelers acht speelrondes af. Door dit straffe tempo werden er maar liefst 160 partijen gespeeld. Het zal duidelijk zijn dat bij al deze partijen niet alleen tegen de menselijke tegenstander werd gespeeld, maar dat de onverbiddelijk doortikkende schaakklok meer dan eens scherprechter was.
Nu eens niet het beeld van in diep gepeins verzonden, op hun elleboog steunende (en kreunende) schakers, die pas na enkele minuten hun roerloze pose verlaten om dan toch eindelijk een zet te doen. Nee, de armen van de kinderen vlogen in hoog tempo van bord naar klok en weer terug. Fotograaf John van Berge had een korte sluitertijd nodig om de snelschakers goed te vereeuwigen. Dat dit prachtig gelukt is bewijzen de foto's bij dit artikel. Het complete fotoverslag is te bewonderen op de website van "Denk en Zet - Advisor" www.svdenkenzet.nl.
In dit verslag geen geleerde verhandelingen over allerhande openingstheorieën waar niemand een touw aan kan vastknopen. Graag verwijs ik daarvoor naar de beruchte openingen van grootmeester Rabilsky (een creatie van Godfried Bomans) die naar het schijnt zelfs studiereizen naar Perzië ondernam om ter plaatse enkele Perzische varianten te bezichtigen. Met een moordend speeltempo van 10 minuten per persoon beklijven slechts losse fragmenten.
Tijdens het toernooi werd her en der met succes de Herdersmat op het bord getoverd, erg sneu voor het slachtoffer, maar een welkome langere pauze voor de witspeler. De snelle matvarianten waren erg populair, maar uit de mond van de echte deskundigen (de jeugdspelers zelf) vernam ondergetekende dat een Herdersmatje bij de lagere groepen nog wel kan, maar dat spelers uit groep A en B daar niet meer intuinen.
In groep A, met de oudste spelers, zegevierde Peter de Jonge. Het was daar een spannende strijd, de nummers 2 en 3 volgden op korte afstand. Peter was dolblij, want na de verrassende nederlaag in de tweede ronde tegen Martin Meijer uit groep D, had hij dit niet meer verwacht. Ook spannend was het in de B-groep waar Matthijs Meijers de concurrentie een haf punt te slim af was. In de C-groep won Paul Oomen uit Uithoorn soeverein. De winnaar van 2007 en 2008 liet ook dit jaar de concurrentie met ogenschijnlijk gemak achter zich. Winnaar van groep C, maar ook toernooiwinnaar met 7,5 punt. Dat leverde hem dit maal de fraaie digitale schaakklok als jubileumprijs op. Alleen tegen de winnaar van de B-groep Matthijs Meijers, liet Paul in de vierde speelronde een half puntje liggen.
In de groepen D, E en F wonnen respectievelijk Koen van Steenbeek (Woerden), Job de Jong (Loenen) en Alain van der Velden (Deventer) die daarmee zijn verre tocht fraai beloond zag. Alle uitslagen en tussenstanden kun je nakijken op www.svdenkenzet.nl.
De prijsuitreiking kreeg deze jubileumeditie een extra feestelijk tintje. De bekers waren nog een tikkeltje fraaier dan voorgaande jaren, de digitale klok voor de toernooiwinnaar mocht er wezen, maar de poedelprijzen voor de zes hekkensluiters kwamen als een grote verrassing uit de hoge hoed. Deze zes kunnen in de voorbereiding voor het zesde toernooi in 2010 een jaar lang op de computer de strijd aanbinden met een jeugdversie van het schaakprogramma Fritz.
Dus: volgend jaar, dezelfde plaats, omstreeks dezelfde tijd? Dat lijkt alle vrijwilligers die meewerkten aan het jeugdschaaktoernooi een prima plan. Ook veel spelers lieten zich spontaan ontvallen, volgend jaar weer van de partij te zijn.