001 - Escaperoom aglemeen
Basisschool de Oosteinder vliegt de ruimte in

Basisschool de Oosteinder vliegt de ruimte in


Geplaatst op: 22 september 2009

‘ISS, hier is Space Expo Noordwijk. We hebben een vraag: ‘Heeft u weleens iets belangrijks ontdekt in de ruimte? Zo ja, wat?' Deze vraag vuurde Emma van Pernis (groep 8) van basisschool Oosteinder op vrijdagmiddag 18 september af op de Belgische astronaut Frank de Winne. Emma was één van de 12 leerlingen die meedeed aan het live contact wat gelegd werd tussen de aarde en het internationale ruimtestation ISS.

Emma deed in juni samen met haar klas mee met een opdracht vanuit het Deltaproject van het ministerie van OCW, ESA en NASA. De opdracht was een interview vraag bedenken voor astronaut Frank de Winne. De vragen werden ingeleverd bij de leerkracht en verzonden naar Delta. Net voor de zomervakantie kwam het verlossende bericht dat Emma uit honderden ingezonden vragen voor het interview was ingeloot.

Op vrijdag 18 september was het zover. Emma vertrok samen met 2 klasgenoten die als gast mee mochten en een leerkracht rond 14.30 uur naar Noordwijk. Na ontvangst met een hapje en drankje volgde er een rondleiding door Space Expo.
Om 16.50 uur kregen Emma en de andere kinderen een training over het stellen van de vragen. De kinderen konden nu mooi nog even oefenen, want de verbinding met het ISS ruimtestation duurde max. tien minuten en dat moest wel goed verlopen.
Het tijdstip van het interview, 17.55 uur, werd bepaald door de NASA. Dit omdat er rekening gehouden moest worden met het activiteitenschema van de astronauten. Ook de positie van het ISS ruimtestation ten opzichte van het radio- ontvangststation in Australië was van belang voor een optimale verbinding .
De vragen die de kinderen stelden varieerden van: ‘Als je moet huilen komen er dan tranen of bubbels in je ogen?' tot ‘Als er plotseling een noodsituatie voordoet hoe worden jullie dan gered?'
Emma was als twaalfde aan de beurt om haar vraag te stellen. Ze deed ‘t zo:
‘Hoi mijn naam is Emma. Heeft u wel eens iets belangrijks ontdekt in de ruimte?
Zo ja, wat? Over'
‘Hallo Emma, In de ruimte zijn natuurlijk al heel veel ontdekkingen gedaan op het gebied van ruimtevaart, zoals astronomie, observatie van de aarde. We hebben ook al heel veel belangrijke experimenten gedaan aan boord van het ruimtestation. We ontdekken langzaam steeds kleine nieuwe zaken. Het is niet vandaag de dag zo dat we nieuwe ontdekkingen gaan doen aan boord van het ruimteschip. Over'.

Het interview met Frank de Winne ging zo goed, snel en zonder vertragingen, dat het mogelijk werd om ook 7 ‘reserve-vragen' de lucht in te lanceren. De kinderen waren zo onder de indruk van dit bijzondere gebeuren, dat Frank de Winne na afloop een luid applaus ontving.

Het delta- project
De Oosteinderschool is sinds 2006 een Deltaschool. Het Delta-project brengt een koppeling tot stand tussen ruimtevaart en het (school)leven van alledag. Doel is leerlingen van de basisschool via het thema ‘Ruimtevaart' te interesseren voor wetenschap en techniek. In totaal zijn 45 scholen verspreid in Nederland betrokken bij Delta. Deelnemende scholen krijgen drie jaar lang financiële ondersteuning om ruimtevaart in hun lesprogramma's te integreren. Het project wordt in opdracht van het Ministerie van OCW, ESA en NASA uitgevoerd door Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie, de moederorganisatie van science center NEMO.





Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Basisschool de Oosteinder vliegt de ruimte in

‘ISS, hier is Space Expo Noordwijk. We hebben een vraag: ‘Heeft u weleens iets belangrijks ontdekt in de ruimte? Zo ja, wat?' Deze vraag vuurde Emma van Pernis (groep 8) van basisschool Oosteinder op vrijdagmiddag 18 september af op de Belgische astronaut Frank de Winne. Emma was één van de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: