Vrijdag 25 september gaat de 26ste Turfrace van start met een vroege afvaart om 07:30 uur vanuit het park Groot Leerust in Warmond richting Vinkeveen. Het keerpunt is dit jaar op een nieuwe locatie bij de watersportvereniging Vinkeveen Abcoude aan de Baambrugse Zuwe aldaar. De deelnemende schepen die tussen de 5 en 10 ton wegen mogen niet met de motor aangedreven worden en moeten dus zeilend, bomend, roeiend of jagend het meer dan 100 km lange parcours afleggen.
Vaak is op vrijdag, met een westenwind, de route naar het oostelijker gelegen Vinkeveen nog zeilend af te leggen. De terugreis gaat meestal tegen de wind in en dan wordt het uiterste van de bemanning gevraagd. Bij windstilte moet er zelfs twee dagen gejaagd worden. Ondanks dat is de Turfrace na 26 edities nog steeds een jaarlijks hoogtepunt, niet alleen voor de Stichting Zeilvaart Warmond, maar voor vele liefhebbers van de historische scheepvaart in Holland. Om kennis te maken met en om ervaring op te doen voor toekomstige deelname aan de echte race starten zaterdag om 11.00 uur vanaf het keerpunt bij de Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude ook een tiental, door in totaal 50 waterscouts bemande, Lelievletten.
Wedstrijdagenda en programma.
Het laatste weekend van september is traditioneel gereserveerd voor de Turfrace. De voorbereidingen zijn vanzelfsprekend al gaande. De race is dit jaar voor de 26ste keer en veel van het draaiboek van de organisatie is opnieuw in gebruik, behalve dat dit jaar is het keerpunt verplaatst van jachthaven Borger en het Museum de Ronde Venen naar de Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude (WVA). Deze vereniging heeft een prachtig clubgebouw aan de Noordplas op eiland 4. Dit eiland is vanaf de Baambrugse Zuwe te bereiken ter hoogte van de brug die de Noordplas van de Zuidplas scheidt. Hier zullen de schepen aankomen in de middag van vrijdag 25 september. Er is ruimte genoeg voor de hele vloot en voor de toeschouwers is er makkelijk te parkeren.
Zaterdag de 26ste vertrekken de schepen richting Warmond, starttijd 11:00 uur. Het startschot wordt traditiegetrouw gelost door wethouders van de gemeente De Ronde Venen en van Teylingen. Het geheel wordt omlijst met muziek. Na het startschot wordt er eerste een wedstrijdbaan op de Noordplas gevaren alvorens de tocht naar de Tolhuissluis wordt aangevangen. Na de overnachting bij de Tolhuissluis zullen de schepen op zondagmiddag aan het Park Groot Leerust liggen. Prijsuitreiking volgt om tussen 15:00 en 15:30 uur, natuurlijk ook weer muziekaal omlijst en met gelegenheid voor een hapje en een drankje in de evenemententent.
Voor het publiek thuis hoopt het bestuur het track & trace systeem voor elkaar te krijgen zodat de race op internet gevolgd kan worden. Eerlijk gezegd drukt het systeem nog al op de begroting van de Stichting. Daarom sponsors, meldt U!! Voor €100,- kunt u een schip adopteren en wordt uw (bedrijfs)naam op de website van de Stichting Zeilvaart Warmond vermeld bij úw schip.
Het publiek kan natuurlijk ook altijd meefietsen met de schepen. Het is opgevallen dat veel belangstellenden dat ook doen. Het volgen van de Turfrace per fiets kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan bijvoorbeeld een fort van de Stelling van Amsterdam. De Turfrace route voert langs 4 forten: twee in Uithoorn en twee langs de Waver. Bovendien geldt de Waver als een van de mooiste watertjes van Nederland.
Ook de waterscouts zijn dit jaar van de partij. Om kennis te maken met de Turfrace en om ervaring op te doen voor deelname aan de echte Turfrace met de historische zeilende vrachtschepen varen 10 Lelievletten zaterdag vanuit Vinkeveen over de Waver naar de Tolhuissluizen en op zondag terug naar Warmond.
Op zaterdagavond ligt het monumentale vrachtschip Terra Nova weer in de Tolhuissluis om de deelnemers aan de Turfrace te ontvangen.
Achtergrondinformatie.
De platbodems die aan de zeilwedstrijden meedoen, kunnen gemakkelijk varen in ondiepe sloten. Daarom werden ze vroeger in het Westland gebruikt om groente en fruit naar de diverse veilingen te vervoeren, vandaar de naam "Westlander". Rond de Kagerplassen zeilden toen onder andere Kagenaars, Aken en Tjalken. Die schepen werden voornamelijk gebruikt om zand, mest en bloembollen te vervoeren. De wedstrijden die nu met deze schepen worden gehouden, dragen bij tot het behoud van een stukje historie en vakmanschap en zijn voor de schippers en hun bemanningen spannende, sportieve evenementen en voor de toeschouwers een fantastisch schouwspel.