De realisatie van het natuur- en recreatiegebied Marickenland versnellen, dat willen provincie Utrecht en de gemeente De Ronde Venen. Om dit mogelijk te maken hebben de twee colleges het Plusplan Marickenland vastgesteld. Hierin wordt onder andere de intentie uitgesproken om in de toekomst zeer kleinschalige woningbouw in het gebied mogelijk te maken. Dit levert niet alleen een bijdrage aan de identiteit en kwaliteit van het gebied, maar voorziet bovendien in de behoefte aan bijzondere landelijke woonvormen. Met mogelijke woningbouw in het vooruitzicht is de verwachting dat de grondverwerving, die nodig is voor de realisatie van natuur- en recreatie, versneld wordt. De uitwerking van het Plusplan zal na 2012, na besluitvorming door Provinciale Staten, in onder andere de ruimtelijke structuurvisie verder gestalte krijgen. De gemeenteraad van De Ronde Venen spreekt zich in de raadsvergadering van 1 oktober 2009 uit over het Plusplan. De ministeries van LNV en VROM steunen het Plusplan.
Ruimtelijke kwaliteit
Marickenland is gelegen in het Groene Hart en onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Naast de recreatie- en natuurdoelstelling in het gebied, wordt nu voorgesteld ook een bescheiden woningbouwdoelstelling toe te voegen. De woningbouw betreft kleine clusters landelijke woningen verspreid over het natuur- en recreatiegebied. Omdat met de bebouwing kwaliteit aan het gebied moet worden toegevoegd, worden hoge eisen gesteld aan inpassing en architectuur. De woningen mogen uiteraard niet verstorend werken voor de nieuwe natuur of de kernkwaliteiten van het Groene Hart aantasten.
Aankoopplan
In maart 2008 is het aankoopplan Marickenland vastgesteld door de gemeenteraad van De Ronde Venen. In het aankoopplan wordt uitgegaan van volledige schadeloosstelling van eigenaren die hun grond verkopen aan de overheid. Bij de vaststelling van het aankoopplan heeft de gemeenteraad van De Ronde Venen een motie aangenomen om te komen tot een ruimhartige rood-voor-groenregeling (verkoop van grond in ruil voor bouwrechten van een extra woning).
Bij nadere uitwerking bleek een rood-voor-groenregeling in combinatie met volledige schadeloosstelling niet goed mogelijk. Met dit Plusplan wordt onder meer invulling gegeven aan de motie van de gemeenteraad. Naar verwachting biedt het Plusplan de grondeigenaren perspectief op extra opbrengsten bij verkoop van hun gronden.