Hout is een belangrijke grondstof en wordt veel gebruikt in de constructie van huizen en meubelen, voor vloeren, kozijnen, dakconstructies en afwerking. Daarnaast kan hout als brandstof worden gebruikt. Net als glas en plastic is ook hout geschikt om te recyclen. Alleen moet het wel goed gescheiden worden.
Gebruikt hout
Bielzen, houten meubels en hout dat overblijft na het klussen kunt u niet zomaar in de restafval container doen. Dit gebruikte hout kan wel recyclet worden.
Door hout apart in te zamelen en vervolgens te recyclen kunnen in feite alle soorten hout een tweede leven krijgen.
Niet alle soorten hout kunnen samen gerecycled worden. Een houten vloer is bijvoorbeeld vaak bewerkt en wordt niet samen met een gekapte boom gerecycled. Daarom wordt gebruikt hout gescheiden ingezameld. Gekapte bomen en takken vallen onder grof tuinafval en bijvoorbeeld houten kozijnen vallen onder bouw- en sloopafval. Grof tuinafval kunt u wegbrengen naar het afvalbrengstation of aanbieden tijdens de takkendagen (dit jaar nog op 12 november). Uw bouw- en sloopafval kunt maximaal één keer per week brengen naar het afvalbrengstation.
Houten meubels zoals kasten, tafels etc. die nog bruikbaar zijn, kunt u brengen bij de Kringloopwinkel. Houten meubels die niet meer bruikbaar zijn, vallen onder grof huisvuil. Ook deze houtsoort kunt u kwijt bij het afvalbrengstation. Vervolgens wordt ook hier een onderverdeling gemaakt:
A-hout: onbehandeld hout
B-hout: geverfd, gelakt of verlijmd hout
C-hout: verduurzaamd hout (bielzen)
Bij het afvalbrengstation kunnen de medewerkers u de container aanwijzen waarin het hout verzameld wordt. Zelf kunt u het hout zo veel mogelijk ‘schoon’ aanleveren. Dat wil zeggen zonder bevestigingsmaterialen of hang- en sluitwerk.
Wat gebeurt er met het ingezamelde hout?
Al het verzamelde afvalhout kan vervolgens verwerkt worden tot bijvoorbeeld een grondstof voor spaanplaten. Een andere toepassing van hout is het gebruik ervan in biomassacentrales, om groene energie op te wekken. Op deze manier worden in bijvoorbeeld Alkmaar vele huishoudens en bedrijven voorzien van stroom.
Geplaatst op: 28 juli 2009