Op 15 juli 2009 is, onder een stralende zon, de installatie RE-PEAT van kunstenaar Jay Bakker onthuld door wethouder Jan van Breukelen. Dit is het tweede kunstwerk dat in korte tijd in het toekomstige natuurgebied in Marickenland is geplaatst.
Jay Bakker, onlangs afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, is de eerste die de recent geplaatste platforms van kunstenaar Jan Konings in het gebied gebruikt als podium voor een tijdelijk kunstwerk.
De installatie ligt in het weiland langs het eerste laarzenpad van Marickenland dat in zijn geheel ongeveer drie kilometer lang is. RE-PEAT is geplaatst vlakbij de brug met het brugwachtershuisje (platform 3) van Jan Konings. Het veld is te bereiken vanaf de spoordijk en sluit ook aan op de 13 kilometer lange wandeling ‘Spoordijkroute', die start op de parkeerplaats van de algemene begraafplaats in Wilnis.
De installatie RE-PEAT bestaat uit 504 ongeglazuurde keramische halters op drijvende turfblokken; materialen die eigen zijn aan het gebied De Venen. Opgebouwd rond het getal 24 verbeeldt het turfveld het aantal officiële instanties, dat oorspronkelijk betrokken is bij de op stapel staande veranderingen in het gebied. Onder invloed van de weersomstandigheden breekt de installatie langzaam af en wordt het materiaal weer opgenomen door het landschap. Het werk reageert op de veranderingen in het gebied, in een spel met de materie die steeds weer andere vormen aanneemt.
De installatie van Jay Bakker komt voort uit een samenwerking van Centrum Beeldende Kunst Utrecht (CBKU) met het Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie, waarbij twaalf studenten hun visie op de veranderingen in het gebied hebben vormgegeven in projectvoorstellen. De samenwerking maakte deel uit van het kunstplan De Venen, waarbij CBKU kunstenaars op verschillende manieren een koppeling maken met de gebiedsontwikkelingen in de venen. Het werk van Bakker is een van de afstudeerprojecten die daadwerkelijk kon worden uitgevoerd en paste goed in het project Platform Marickenland van ontwerper Jan Konings. Hij ontwierp een aantal platforms van waaruit je het landschap en de veranderingen in het gebied kunt zien en ervaren. De platforms zijn verbonden met functionele ingrepen zoals bruggen, maar er zijn ook platforms die bijna letterlijk een podium bieden voor activiteiten in het gebied, zoals RE-PEAT.
RE-PEAT is financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente De Ronde Venen en Centrum Beeldende Kunst Utrecht. Voor meer informatie kunt contact opnemen met het Centrum Beeldende Kunst Utrecht op telefoonnummer (030) 23 07 910, of kijken op: www.cbk-utrecht.nl, www.zangsporen.nl.
Geplaatst op: 23 juli 2009