Op verzoek van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken op 14 mei besloten het wetsvoorstel tot herindeling van De Ronde Venen met Abcoude, Breukelen en Loenen aan te houden.
De Tweede Kamer heeft mevrouw Bijleveld verzocht om, in samenspraak met de betrokken gemeenten, te zoeken naar herindelingvarianten die op meer draagvlak kunnen rekenen. De Tweede Kamer heeft ook een klemmend beroep gedaan op de gemeenten om zelf met varianten te komen die op meer draagvlak kunnen rekenen.
Op uitnodiging van staatssecretaris Bijleveld heeft op 17 juni een gesprek plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van haar ministerie, de provincie Utrecht en alle bij de herindeling betrokken gemeenten om de ontstane situatie te bespreken. Namens De Ronde Venen namen burgemeester Burgman, wethouder Van Breukelen en de raadsleden Blans (VVD) en Goldhoorn (Ronde Venen Belang) deel aan dit gesprek.
Onderzoek naar varianten
Slotsom van het gesprek was onder andere dat de financiële gevolgen van verschillende vormen van herindeling in kaart worden gebracht. Wat betekent de samenvoeging bijvoorbeeld voor de lokale belastingen en heffingen en welke gevolgen heeft het voor de reserves van de gemeenten? Deze zogenaamde financiële scans worden uitgevoerd voor de volgende herindelingsvarianten:
Half augustus wordt de uitslag van deze zogenaamde financiële scans bekend gemaakt. Op woensdag 2 september vindt er dan opnieuw een gesprek plaats tussen ministerie, provincie en gemeenten en moet duidelijk worden welke herindelingsvariant of -varianten op meer draagvlak kunnen rekenen dan het huidige wetsvoorstel. Deze herindelingsvariant(en) zal/zullen vervolgens aan de betrokken gemeenteraden worden voorgelegd.
Belangrijke rol voor inwoners
De gemeenteraad van De Ronde Venen vindt het uitermate belangrijk de inwoners te betrekken en te raadplegen voordat hij een besluit neemt over een eventueel nieuw herindelingvoorstel. Daarom wordt er in de derde of vierde week van september (de datum is nog niet bekend) een bijeenkomst georganiseerd door de gemeenteraad waar inwoners worden geïnformeerd over de stand van zaken, maar waar zij ook hun mening kunnen geven. Hoe kijken zij tegen de herindeling aan? Voor die tijd wordt onder andere via de gemeentelijke informatiepagina en de gemeentelijke website, zoveel mogelijk informatie gegeven over de herindeling.
Verdere procedure
Na de bijeenkomst eind september met de inwoners, zal de gemeenteraad op 15 oktober een besluit nemen over het herindelingsvoorstel dat dan voorligt. Ook de raden van de andere betrokken gemeenten zullen in dezelfde periode besluiten nemen. Als dat is gebeurd, zal het (nieuwe) wetsvoorstel door de Tweede Kamer worden behandeld en begin 2010 door de Eerste Kamer. Als dit schema wordt gehaald, kunnen er op 25 november 2010 verkiezingen plaatsvinden voor de nieuwe gemeenteraad.