Sinds het milieu op de politieke agenda staat, zijn er steeds lichtere verpakkingen ontwikkeld. Dat geldt ook voor blikverpakkingen. Deze mogen in de vuilnisbak, maar mogen niet gevuld worden met ander afval.
Verpakkingen van blik zijn erg praktisch om verschillende redenen. Blik is dun en licht en als verpakking laat het geen licht of lucht door. De smaak van voedingsmiddelen in blik blijft zo behouden. Bovendien zijn blikjes onbreekbaar.
Milieu minder belast
Blik mag ook gewoon bij het huisvuil. In de afvalverbrandingsinstallaties wordt het namelijk uit het afval gehaald. Bijna 83 procent van de gebruikte blikverpakkingen wordt zo gerecycled. Omdat blikverpakkingen afgelopen decennia veel dunner zijn gemaakt en het meeste blik wordt hergebruikt, is de milieubelasting van blik omlaag gegaan.
Tips:
- Vul lege blikken en blikjes liever niet met ander afval: dat maakt het lastiger om het materiaal in de afvalverbrandingsinstallatie te scheiden.
- Lege verfblikken en spuitbussen mogen gewoon in de vuilnisbak. Blikken met verfresten moeten wel naar het klein chemisch afval.
- Glas hoort in de glasbak, maar gooi de metalen (stalen) deksels van bijvoorbeeld jampotten liefst in de vuilnisbak.
- Lever afval van aluminium gescheiden in bij het afvalbrengstation.