Op woensdag 29 april ontvingen 6 inwoners van Uithoorn een Koninklijke onderscheiding ter gelegenheid van Koninginnedag (de zogeheten Algeme ne Gelegenheid). Drie plaatsgenoten ontvingen een Koninklijke onderscheiding in het gemeentehuis van Uithoorn en drie plaatsgenoten elders.
In de raadzaal van het gemeentehuis zijn gedecoreerd: mevrouw Li Ping Lin en de heren Hans Faulhaber en Chris Woerden. Mevrouw Lin is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau en de heren Faulhaber en Woerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Oranje-Nassau.
De onderscheidingen werden uitgereikt door burgemeester Groen.
De overige onderscheidingen werden uitgereikt in Den Haag en Amstelveen.
Mevrouw L. P. Lin
Mevrouw Lin zet zich vanaf 1992 in voor de integratie van de Chinese gemeenschap. Zo legt ze als vrijwillige tolk uit hoe Nederlanders hun verjaardag vieren en hoe trouwerijen er hier aan toe gaan. Ook geeft ze voorlichting aan de Nederlandse Politiebond over de omgang met Chinese slachtoffers. Tevens organiseert mevrouw Lin voorlichtingsbijeenkomsten voor Chinezen over de gang van zaken bij verkiezingen.
Mevrouw Lin verricht op diverse fronten tolk- en vertaalwerkzaamheden. Zo vertaalde ze artikelen over euthanasie en was ze bij het staatsbezoek van de toenmalige Chinese premier Li Peng tolk tussen diens echtgenote en mevrouw Kok, de echtgenote van onze toenmalige premier.
Ook was mevrouw Lin een paar jaar docente Chinese taal bij Teleac.
Al ruim tien jaar is ze adviseur van verschillende Chinese vrouwenorganisaties. In 2001 was mevrouw Lin één van de initiatiefnemers van de oprichting van het Inspraakorgaan Chinezen. Als bestuurslid van dit inspraakorgaan vertegenwoordigt mevrouw Lin de Chinese vrouwen en ondernemers in ons land.
In 2001 heeft kwam mevrouw Lin op het idee om het boek van Yvonne Keuls `De Moeder van David S.' in het Chinees te vertalen en in China te publiceren. Pas in het jaar 2000 erkende de Chinese overheid het drugsgebruik in China. Toen kwam daar de discussie over drugsproblematiek op gang. Voor die tijd werd het probleem ontkend. Met het boek wilde mevrouw Lin de Chinese lezers laten zien hoe het drugsprobleem in Nederland speelt. Het boek was een van de eerste boeken in het Chinees over dit vraagstuk.
In 2005 heeft mevrouw Lin in deze regio een Chinese school opgericht, waar onderwijs in de Chinese taal en cultuur wordt gegeven aan Chinese kinderen en aan Chinese en Nederlandse volwassenen.
In 2005 heeft mevrouw Lin als vertegenwoordiger van de Chinese gemeenschap op tv meegedaan aan de Nationale Inburgeringstest. De Chinese afvaardiging scoorde toen het hoogst van alle groepen.
Naast alle al genoemde vrijwilligersactiviteiten is mevrouw Lin sinds 1996 sectormanager Chinees-Indische Bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland. Mede door haar inzet is de Chinese horeca sterk vernieuwd en geprofessionaliseerd. Door die inzet heeft zij eraan bijgedragen dat veel Chinese restaurants de afgelopen jaren hun marktaandeel niet alleen wisten te behouden maar ook hebben vergroot.
Mevrouw Lin heeft culinaire studiereizen naar Azië georganiseerd om nieuwe inspiratie op te doen. Sinds enige jaren werkt ze samen met bekende Chinese en Nederlandse meester-koks om elk jaar nieuwe Chinese gerechten te introduceren. Mevrouw Lin heeft het Olympisch menu gelanceerd dat vorig jaar vanwege de Olympische spelen in China is gepresenteerd in de Chinese restaurants in Nederland.
De heer C.M.M. Woerden
De heer Woerden vierde vorig jaar zijn 40 jarig jubileum in het bijzonder onderwijs.
Nog voor zijn afstuderen aan de Kweekschool in 1968 was hij al invaller op de toenmalige Engelbewaarderschool alhier. Na het behalen van de hoofdakte heeft Chris Woerden snel carrière gemaakt bij de Sint Nicolaasschool voor Bijzonder Lager Onderwijs in Uithoorn. In 1985 werd hij directeur van die school. Dat is hij gebleven tot 1998, want toen ging de Sint Nicolaasschool op in de huidige school voor speciaal basisonderwijs De Dolfijn. Chris Woerden is tot 2006 algemeen directeur van De Dolfijn geweest.
Sindsdien is hij Bovenschools Manager, sector Amstelland van Aloysius Stichting Onderwijs Jeugdzorg.
Op plaatselijk onderwijsgebied is hij vanaf het begin betrokken bij de vorming van de Brede School in Legmeer West.
Naast zijn inzet voor het plaatselijk onderwijs is Chris Woerden ook grensoverschrijdend bezig geweest Zo is hij al bijna 20 jaar als coördinator en bestuurslid actief binnen het samenwerkingsverband Weer Samen naar School; is hij sinds 1997 parttime docent aan de Fontyns Hogeschool in Tilburg en ook nog gastdocent aan de Hogeschool Leiden.
Chris Woerden heeft dus heel wat stappen in onderwijsland gezet. En alsof dat nog niet genoeg was, heeft hij als buitenschoolse activiteit ook steeds meegelopen met zijn leerlingen tijdens de jaarlijkse avondvierdaagse.
Ook buiten het onderwijs heeft Chris Woerden zich niet onbetuigd gelaten.
Van 1970 tot 1983 was hij actief binnen de Stichting Sinterklaasactie Uithoorn. Ook was hij tussen 1986 en 1993 bestuurslid van de Sociaal Pedagogische Dienst AM en heeft vanuit die hoek meegewerkt aan de fusie tot SPD Amstel&Zaan.
Vanaf 1991 is de heer Woerden secretaris van Stichting Ons Tweede Thuis in Aalsmeer. Deze stichting zet zich in voor mensen met een handicap.
Sinds 1997 is hij bestuurslid van de Stichting Nazorgfonds. Deze stichting geeft financiële steun aan instellingen en personen in de verstandelijke gehandicaptenzorg.
Chris Woerden is ook secretaris van de Stichting Burgemeester Kootfonds. Deze stichting verleent steun aan instellingen en personen op gebied van sport, cultuur en maatschappelijk verkeer.
Binnen het plaatselijk bibliotheekwerk heeft hij in de jaren zestig en zeventig als bestuurslid een grote bijdrage geleverd aan het fuseren van de katholieke en de algemene bibliotheekpoot tot de stichting gemeenschappelijke openbare bibliotheek Uithoorn.
De plaatselijke geschiedenis heeft zijn grote belangstelling. Chris Woerden is sinds 1982 bestuurslid van de Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel. Hij verzorgt allerlei publicaties in het kwartaalblad `De Lange Brug', is auteur van het boek `Uithoorn in vroeger tijden', en coauteur van het boek `In de voetsporen van Raiffeisen, een eeuw Rabobank Uithoorn'. Hij verleende medewerking aan de boeken `Uithoorn, zeven eeuwen geschiedenis' en `De Kwakel in woord en beeld'.
De heer J.M. Faulhaber
De heer Faulhaber was in 1994 in deze gemeente de initiatiefnemer voor opvang en hulp aan vluchtelingen op particuliere basis. Hij heeft veel mensen in Uithoorn en in en buiten Nederland benaderd en gemotiveerd in contact te komen met asielzoekers. Die waren toen ondergebracht in het toenmalige asielopvangcentrum "Hotel Uithoorn". Daarbij regelde Hans Faulhaber ook vakanties en uitstapjes voor de kinderen van de asielzoekers.
Sinds 1994 organiseert en geeft Hans Faulhaber inburgeringscursussen aan vluchtelingen. Hij geeft les in Nederlandse taal en gewoontes en ook in de geschiedenis en aardrijkskunde van ons land. Al meer dan 100 mensen hebben zijn inburgeringscursus gevolgd. Hans Faulhaber begint zijn lessen altijd met de zin: "We zijn hier in Nederland en hier spreekt men Nederlands". Inmiddels geeft hij ook adviezen bij het schrijven van sollicitatiebrieven en zakelijke correspondentie. Ook helpt de heer Faulhaber bij het afsluiten van hypotheken en verzekeringen.
Toen in 1995 een gezin met 2 kinderen werd uitgezet naar Duitsland heeft Hans Faulhaber hen ter zijde gestaan bij wat een jarenlang durend proces in Duitsland en Nederland zou worden. Uiteindelijk bepaalde de Nederlandse rechter in 2007 dat deze familie in Nederland mag blijven. De heer Faulhaber heeft hen geholpen bij het vinden van een onderkomen.
Tussen 2002 en 2008 heeft Hans Faulhaber een sponsoractie georganiseerd binnen de parochie van De Burght zodat twee meisjes uit Macedonië een passende schoolopleiding konden volgen. Zij hebben die vorig jaar succesvol afgerond.
Als vanaf 1980 helpt Hans Faulhaber medeparochianen die in een moeilijke financiële situatie zijn beland. Zijn professionele kennis komt uitstekend te pas bij het begeleiden van deze mensen en het regelen van hulp bij allerlei instanties.
De heer Faulhaber maakt vanaf 2000 deel uit van een groep vrijwilligers bij avondwakes en uitvaarten. Vanaf 2005 is Hans Faulhaber lector in De Burght. Hij assisteert bij verschillende vieringen en geeft lezingen.
In Den Haag onderscheiden
De heer J.G. Buwalda
In Den Haag ontving de heer J.G. Buwalda uit handen van Minister van Defensie Van Middelkoop de versierselen behorende bij de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.
De eerste-luitenant der Mariniers J.G. Buwalda is een buitengewoon integer militair die zich kenmerkt door zijn enorme gedrevenheid, loyaliteit en uitzonderlijke inzet. Door zijn vele internationale uitzendingen, waarbij hij zich ook inzette voor de bevolking in crisisgebieden, vergaarde hij veel kennis die hij als coach en mentor van jonge mariniers op een professionele wijze aan hen weet over te dragen. Door het overbrengen van zijn ervaring en enorme kennis op zijn vakgebied heeft hij het niveau van het Korps Mariniers op een zeer hoog pijl weten te brengen. Zijn leiderschapskwaliteiten gekoppeld aan een professionele instelling vormen de basis van een goed functionerende militair binnen de Defensie organisatie die ook voor de samenleving van belang is.
In Amstelveen onderscheiden
De heer P.C. IJsseling en mevrouw M. IJsseling-Quartel
In het gemeentehuis van Amstelveen is het echtpaar IJsseling-de Quartel Koninklijk onderscheiden. Zij zijn begin april van Amstelveen naar Uithoorn verhuisd. De heer en mevrouw IJsseling zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer IJsseling is onderscheiden vanwege pastorale taken en bestuurstaken voor de Protestantse Bankraskerk. Ook organiseerde hij collecten en kalenderverkoop voor de dierenbescherming
Mevrouw IJsseling-Quartel is onderscheiden vanwege pastorale en dienstverlenende activiteiten voor de Protestantse Bankraskerk. Ook was zij coördinator voor borstkankerpatiënten in Amstelveen en was ze vrijwilliger bij de dierenbescherming.
Geplaatst op: 29 april 2009