001 - Tuimarkt

Sterrenkijkdagen 2009 in Wilnis


Geplaatst op: 30 maart 2009

Vrijdag 3 april - Zaterdag 4 april – Zondag 5 april

 

In het kader van het Jaar van de Sterrenkunde 2009 wordt over de hele wereld in de periode 2 tot en met 5 april 2009 de manifestatie “100 uur Astronomie” gehouden, waarbij het publiek de gelegenheid krijgt om met instrumenten de sterrenhemel te observeren.

 

In Nederland zijn dan voor de 33-ste keer op rij de Landelijke Sterrenkijkdagen. Op 65 plaatsen door heel Nederland is het publiek (jong en oud!) welkom. Sterrenwachten en (groepen) amateurs hebben dan hun telescopen opgesteld. Ook in Wilnis staan de telescopen weer opgesteld bij helder weer.

Jubileum jaar

Dit jaar is het voor de vijfde achtereenvolgende keer dat deze dagen georganiseerd worden. Een jubileumjaar dus voor de Amateur astronoom Roland Taams! Voor hem persoonlijk is het de vijfde keer. Dit jaar zijn de dagen met behulp van de Sterrenwacht de Ronde Venen i.o. en de Astrovereniging Omega Centauri afdeling Het Groene Hart, georganiseerd.

 

De bedoeling is dat het publiek kennis kan nemen van de wereld van

sterren en planeten en van de mooie hobby astronomie. In het kader van het internationale jaar van de Sterrenkunde worden er leuke activiteiten georganiseerd. Uiteraard staan de telescopen opgesteld bij mooi en helder weer maar daarnaast heeft de Astrovereniging Omega Centauri ook een prijsvraag uit geschreven. Deze prijsvraag is mede door ESA-ESTEC uit Noordwijk en Space –Expo uit Noordwijk, ondersteund. De eerste prijs is een heuse MP4- speler! Voor meer informatie over deze prijs vraag kunt u kijken op de website van de vereniging. www.omegacentauri.nl

 

Grand Opening

 

Op vrijdag avond vanaf 18.00 gaan de deuren open van de Openbare Basis School de “Willespoort”in Wilnis open. Om vervolgens om 19.00 uur een grandioze opening te laten zien. Tegelijkertijd met deze “Grand Opening”, zal de Marathon van 48 uur van start gaan.

48 uurs Marathon

De Astrovereniging zal in het kader van 100 uur astronomie een 48 uurs Marathon gaan houden. Tijdens deze Marathon zullen er een aantal vrijwilligers maarliefst 48 uur aanwezig blijven! Dus ook de hele nacht! Tijdens deze 48 uur kunnen de mensen uiteraard ook langskomen. Er zullen “live webcast”zijn van de grootste telescopen ter wereld. Via een internet verbinding zullen deze beelden live te zien zijn op het grote scherm in de Openbare Basisschool de Willespoort. Met deze Marathon wil de vereniging Geld ophalen voor een goed doel! Een groot gedeelte van het opgebrachte geld zal ten goede komen aan het IYA2009 organisatie. Deze organisatie heeft als een van de doelstellingen dat Wetenschap, techniek, natuur, ruimtevaart en sterrenkunde bevorderd gaat worden in de ontwikkelingslanden. Tijdens deze Marathon kunnen de bezoekers een vast bedrag doneren of een bedrag per uur doneren.

 

1 van Europa’s grootste telescopen

 

Op zaterdag 4 april komt Dhr. Fred Kamphues samen met een echte astronoom, David Raban, een presentatie geven over hun werk met de VLTI( Very Large Telescope- Interferometer) deze telescoop is de grootste die onder begeleiding staat van ESO, European Southern Observatory, in Chili.

Het hoofdkwartier van ESO bevindt zich in Europa (in Garching, vlak bij München) en de waarnemingsfaciliteiten op twee locaties in Chili: de berg La Silla, ten oosten van La Serena, en de berg Cerro Paranal, ten zuiden van Antofagasta. Op Paranal bevindt zich de Very Large Telescope (VLT), de belangrijkste optische/infrarode telescoop ter wereld.

 

 15.00 - 15.45uur Lezing: De Very Large Telescope Interferometer (VLTI) technologie - Fred Kamphues (taal Nederlands)

15.45 - 16.30uuur Science with the VLTI - David Raban (Taal Engels)

16.30 - 17.30uur Doorlopende diashow "Los Cielos de Chile" - Fotografie van Stéphane Guisard en Fred Kamphues

 

Fred Kamphues maakte onderdeel uit van het Fokker Space team dat de VLTI delay lines ontwikkelde voor ESO. Hij werkt momenteel in opdracht van TNO aan onderdelen voor de Gaia ruimtetelescoop. Fred is ook een fanatiek fotograaf en trok een maand door Chili om unieke foto's te maken van een aantal observatoria.

 

David Raban is een astronoom, die promoveert aan de Leidse Sterrenwacht op interferometrische waarnemingen met de VLTI. David en zijn collega's zijn pioniers in het bestuderen van zwakke signalen van Actieve Galactische Nuclei. David werkt bij TNO aan de ontwikkeling van nieuwe generaties instrumenten voor telescopen.

Stéphane Guisard werkt voor ESO als optical engineer aan de VLTI in Paranal.

Stéphane's foto's van de sterrenhemel in Chili zijn wereldberoemd.

Weblinks:

http://www.tno.nl/space

http://www.astrosurf.com/sguisard/

http://www.millhouse.nl

 

Studentensatelliet Delfi-C3

Delfi-C3 is de eerste universiteits- en studentensatelliet die in Nederland is gebouwd. Het project is een samenwerkingsverband tussen de Delftse faculteiten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Ruim twee jaar zijn studenten bezig geweest met de bouw van de satelliet. Op dinsdag 29 april 2008 is Delfi-C3 gelanceerd vanuit India. Ook zal tijdens de sterrenkijkdagen in Wilnis een model staan van deze, toch wel Bijzondere Satelliet.

De landelijke coördinatie van de sterrenkijkdagen is ook dit jaar weer in handen van Stichting “De Koepel” te Utrecht.

De toegang is veelal gratis, maar bij sommige sterrenwachten wordt een kleine entreeprijs gevraagd.

 

Bij helder weer kunt u met eigen ogen kraters op de Maan zien, de ringen van Saturnus bewonderen

en veel meer sterren zien dan u gewend bent!

Maan met kraters

De maan is 2 april in de schijngestalte van eerste kwartier en de dagen daarna meer dan half verlicht

en prima zichtbaar. Met een telescoop zien we tientallen kraters op de maan.

Planeet Saturnus is de hele avond prominent aanwezig. Een telescoop toont de beroemde ring en een of meer maantjes bij de planeet.

Orionnevel

Het sterrenbeeld Orion staat aan 's avonds in het zuidwesten. Onder de drie gordelsterren in het midden van dit sterrenbeeld zien we met het blote oog – als het goed helder is – een klein vlekje.

De verrekijker laat een duidelijk neveltje zien en een telescoop biedt een prachtige, grillige nevelvlek met sterretjes erin: de beroemde Orionnevel. Het is een gebied van waterstofgas tussen de sterren, op 1500 lichtjaar van ons vandaan, waar nog steeds nieuwe sterren geboren worden.

 

Dit zijn slechts enkele hoogtepunten van de vele mogelijkheden aan het nachtelijk firmament. We hopen op een stralend heldere hemel, maar mocht het bewolkt zijn, dan kan men in ieder geval uitleg krijgen over de instrumenten en overal is gelegenheid tot discussie over hemelverschijnselen:

Zon, maan, planeten, sterren, verre melkwegstelsels, de grootte van het heelal en natuurlijk ook over de hobby sterrenkunde.

 

Interesse gewekt?

 

Kom dan naar de sterrenkijkdagen in Wilnis. Het beloofd hele leuke en interessante dagen te gaan worden en we hopen uiteraard allemaal dat het mooi en helder weer gaat worden. Is het geen helder weer dan blijft er nog genoeg te doen op de Openbare Basisschool de Willespoort in Wilnis. Adres: Vossestaart 1.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.omegacentauri.nl of contact opnemen met de voorzitter van de Astrovereniging Omega Centauri, Roland Taams op 06-10225188.

 

 

BIJ HELDER WEER GAAN DE TELESCOPEN NAAR BUITEN. ZONDAG 5 APRIL , ZAL OOK BIJ HELDER WEER NAAR DE ZON GEKEKEN WORDEN. NB. KIJK ZELF NOOIT MET EEN TELESCOOP, VERREKIJKER OFZOMAAR RECHTSTREEKS NAAR DE ZON!!! MET DE TELESCOOP WAARMEE NAAR DE ZON GEKEKEN WORD ZIT EEN SPECIAAL ZONNEFILTER VOOR EN DAN IS HET VERANTWOORD OM NAAR DE ZON TE KIJKEN, ANDERS NIET!

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Sterrenkijkdagen 2009 in Wilnis

Vrijdag 3 april - Zaterdag 4 april – Zondag 5 april   In het kader van het Jaar van de Sterrenkunde 2009 wordt over de hele wereld in de periode 2 tot en met 5 april 2009 de manifestatie “100 uur Astronomie” gehouden, waarbij het publiek de gelegenheid krijgt om … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: