College wil wijk- en buurtbeheer verder gaan vormgeven
Het wijk- en buurtbeheer is momenteel vormgegeven rond de in- en uitvoering van wijkplannen. In de wijkplannen zijn thema’s opgenomen die in de wijken spelen en is samen met de inwoners gezocht naar oplossingen. Inmiddels is bij de gemeente sinds 1 september 2008 een coördinator voor Wijkparticipatie en Wijkgericht Werken aangesteld en is gewerkt aan de totstandkoming van de concept-nota Wijkgericht Werken.
In de concept-nota staat beschreven hoe de structuur van Wijkgericht Werken kan worden vormgege-ven. Net als in het huidige beleid gaat de nota uit van samenwerking met inwoners, wijkcomités en part-ners. Belangrijk verschil met het huidige beleid is dat in de concept-nota de mogelijkheid wordt geopperd te gaan werken met wijkteams. Ook zou er meer ‘bottum up’ gewerkt kunnen worden.
Het wijkteam zou volgens de concept-nota moeten gaan bestaan uit de wijkagent, de opbouwwerker, een woonconsulent van de woningcorporatie en de coördinator Wijkgericht Werken van de gemeente. Zij voeren de regie over het wijk- en buurtbeheer. In overleg met de wijkcomités worden de wijkplannen opgesteld die jaarlijks worden geactualiseerd. Het wijkteam en wijkcomité overleggen het wijkplan met de overige bewoners uit de wijk. Om uitvoering te kunnen geven aan de wijkplannen worden wijk-budgetten vastgesteld. Deze wijkbudgetten zijn bedoeld om snelle en kleine interventies op het gebied van sociaal en fysiek snel uit te kunnen voeren.
Het college heeft op 10 maart in haar vergadering kennis genomen van deze nota. Er is besloten de nota ter inspraak aan te bieden aan de wijkcomités (als vertegenwoordiger van de wijk) en professionele partners. Na inspraak zal de nota ter besluitvorming aan college en gemeenteraad worden aangeboden.