Keurmerk Veilig Ondernemen zorgt voor goede samenwerking in centrum


Geplaatst op: 26 februari 2009
‘De politie alleen kan de criminaliteit niet laten dalen’

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een landelijke methode om te werken aan verbetering van de veiligheid en kwaliteit in een winkelgebied. De samenwerking tussen ondernemers, vertegenwoordigd in Winkeliers Vereniging Aalsmeer Centrum (WVAC), gemeente, politie en brandweer is een vereiste bij dit keurmerk. Samen werken die partijen aan een veilig en schoon winkelgebied.

Samenwerking
Binnen Aalsmeer werd met het keurmerk begonnen op de bedrijventerreinen Hornmeer, Molenvliet, Zwarteweg en Witteweg. Het keurmerk bleek daar volgens Maring, beleidsmedewerker veiligheid van gemeente Aalsmeer, direct aan te slaan. “Door de goede samenwerking die we daar al hadden opgebouwd, dachten we dat het KVO ook zeer geschikt was voor het centrum van Aalsmeer.” Direct volgden allerlei gesprekken tussen de partijen. De gemeente heeft in het KVO-traject een trekkersrol. “Wij houden de regie en zorgen dat het traject draaiend blijft. Maar de rol van trekker is nog niet nodig geweest, omdat iedereen erg gemotiveerd is.”

Van den Brun zegt dat het KVO-traject in het centrum op het juiste moment werd gestart. “Het werd tijd dat er meer werd samengewerkt. Je hebt elkaar steeds meer nodig. Op dat moment was er nog veel onbegrip tussen de partijen”, zegt de wijkagent voor het centrum. Sparnaaij, bestuurslid van de WVAC, voelde bij de eerste gezamenlijke vergadering veel onderlinge weerstand tussen de betrokken partijen. “Maar dat is nu compleet de andere kant op geslagen. Winkeliers zijn zich veel meer bewust geworden van wat ze zelf kunnen doen om hun winkel veilig te maken.”

Iedereen binnen het KVO neemt zijn verantwoordelijkheid om het nog veiliger te maken, ziet Van den Brun. “De politie alleen kan de criminaliteit niet laten dalen. Zonder de meldingen van ondernemers redden we het niet.” Andersom geeft de politie ook berichten door die de WVAC naar de winkeliers communiceert.

De brandweer is ook een belangrijke schakel in het KVO, zegt Wilfred van Randwijk van brandweerkazerne Aalsmeer. “Brand is een serieuze bedreiging voor de veiligheid en voortgang van de ondernemers. De brandweer probeert in samenwerking met de gemeente adviezen te geven inzake brandpreventieve maatregelen. Ook kijkt de brandweer of objecten goed bereikbaar zijn voor de hulpdiensten en of de bluswatervoorziening op orde is in de nabijheid van bedrijven en winkels.”

AED: hartdefibrillator
Een ander resultaat van het KVO is volgens de betrokkenen het plaatsen van een hartdefibrillator, de zogenaamde AED. Met deze AED kunnen mensen met een hartstilstand snel ter plaatse worden geholpen. Op vier locaties in Aalsmeer Centrum hangt nu zo’n AED: in het gemeentehuis, bij Apotheek Groen, bij de ABN-Amro bank en bij Hotel Aalsmeer (24 uur per dag beschikbaar). De aanwezigheid van de AED’s is ook bekendgemaakt bij de Aalsmeerse afdeling van de EHBO en winkelpersoneel in het centrum heeft een speciale cursus gehad over de werking van de AED.

Dankzij het KVO kon de WVAC aan haar leden ook een gratis overvaltraining aanbieden. “Het winkelpersoneel leerde daar wat te doen bij een overval, maar vooral wat je niet moet doen”, zegt Van den Brun. “Winkeliers zijn door die training veel bewuster geworden van wat te doen bij een overval en ze zijn ook alerter geworden.” Het KVO heeft ook kleinere zaken opgeleverd, die ook belangrijk zijn.

Zo hebben de leden van de winkeliersvereniging een huisnummerbordje aan hun pand hangen. Bij calamiteiten kunnen de hulpdiensten dan direct naar het goede adres worden gestuurd. “Het maakt nogal uit of je aan het begin of aan het einde van de Zijdstraat zit”, zegt Van den Brun. De winkeliers hebben inmiddels ook een belkaart gekregen waarop alle telefoonnummers van hulpdiensten staan en hoe aangifte kan worden gedaan.

Van Randwyk kan op zijn gebied geen concrete cijfers noemen van resultaten van het KVO, maar hij ziet het wel. “Wat wij wel merken is dat de ondernemers wel oog hebben gekregen voor brandveiligheid. Ook signaleren wij dat bepaalde ondernemers echt bewust met brandveiligheid bezig zijn!”

Toekomst
In de nabije en verre toekomst willen de samenwerkende partijen het winkelgebied Aalsmeer Centrum veilig en schoon houden. Maring denkt dat het belangrijk is dat nog meer ondernemers het nut gaan inzien van het KVO. “Het is niet alleen veiligheid waar dit omgaat. Ook uit economisch oogpunt heeft het keurmerk voordelen. Een consument gaat liever winkelen in een gebied waar het prettig en veilig is. Veiligheid en economische belangen gaan samen.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart-Jan Maring van Gemeente Aalsmeer Bart-Jan.Maring@aalsmeer.nl  of bellen met 0297-387591

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Keurmerk Veilig Ondernemen zorgt voor goede samenwerking in centrum

‘De politie alleen kan de criminaliteit niet laten dalen’Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een landelijke methode om te werken aan verbetering van de veiligheid en kwaliteit in een winkelgebied. De samenwerking tussen ondernemers, vertegenwoordigd in Winkeliers Vereniging Aalsmeer Centrum (WVAC), gemeente, politie en brandweer is een vereiste bij … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: