Atalante Dames 1 zet zegereeks voort tegen Zaanstad

Geplaatst op: 17 november 2008

Doordat de wedstrijd van Atalante dames 4 tegen Smashing Velsen uitliep in een vijfsetter, die uiteindelijk werd gewonnen door Atalante, was er weinig tijd voor de warming up van dames 1. Duidelijk werd dat spelers en publiek er vanavond zin in hadden.
Atalante stond voor aanvang van de wedstrijd op een 2e plaats in de competitie. Zaanstad bezette de 7e plaats echter met één wedstrijd minder gespeeld. In theorie zou Zaanstad op een derde plaats kunnen staan, dus met een geduchte tegenstander moest rekening worden gehouden.

Ook deze week kon coach Sjaak Immerzeel niet steunen op een volledig fitte selectie. Loes Kuijper loopt nog met de naweeën van een zweepslag en spelverdeelster Janine Könemann is herstellende van een schouderblessure. Daarnaast had libero Marlieke Smit afgelopen week last gekregen van een knieblessure. Afgelopen wedstrijden had de selectie duidelijk laten zien dat ze als speelsters erg flexibel inzetbaar waren. Ook deze wedstrijd werd weer een beroep op een aantal speelsters gedaan om maar even op een andere plek te spelen. De eerste set werd begonnen met Irma Schouten als spelverdeelster en Nancy Schockman als libero. De verdere veldbezetting kwam voor rekening van Suzan Heijne diagonaal, Carin van Tellingen en Inge Tanja op midden, terwijl de buitenposities werden ingenomen door Mirjam van der Strate en Astrid van de Water. Er werd in het begin goed en fel gestart wat ook direct in een 8-4 voorsprong tot uiting werd gebracht. De Atalante dames hadden snel door dat de passing bij Zaanstad niet lekker liep. Er werd dan ook strak en hard geserveerd alwaar de tegenstander moeite mee had. In deze fase van de strijd kon Irma, Suzan van een aantal goede ballen voorzien die door Suzan in mooie punten werden omgezet. Strakke services van Carin zorgde ervoor dat Zaanstad geen seconde in haar spel kwam. De eerste set ging dan ook met 25-16 naar de dames uit Vinkeveen.

De tweede set werd in dezelfde opstelling voortgezet. Er werd door Atalante afgesproken het initiatief van de wedstrijd geheel naar zich toe te trekken. Oké dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Zaanstad bleef doorspelen met rommelig spel. Dat rommelige spel werd door Atalante overgenomen en de tweede set stond in een schril contrast met de eerste set. Aanvallers konden niet worden bereikt door de spelverdeelster, omdat de pass onnauwkeurig was. De aanvallers konden niet doorslaan en veel aanvallen belandden simpelweg in de verdediging van Zaanstad. Alleen Mirjam van der Strate steeg zo nu en dan boven zichzelf uit met prachtig verdedigend werk en een aantal slimme aanvallen. Geen moment in deze set kon Atalante ook maar een punt wegkomen bij de tegenstander. Gekker nog Zaanstad nam op een gegeven moment 5 punten voorsprong in deze set. Marlieke Smit ( de eigenlijke libero) werd in het achterveld ingebracht voor Astrid van de Water. Marlieke kon wat meer rust in de verdediging brengen en met een mooie servicereeks trok ze de Atalante dames weer naar één punt achterstand. Bij een stand van 23-23 werd aan Atalante zijde een bal ongelukkig in het net geslagen. Zaanstad nam de service over en maakte de set af met 23-25.

In de derde set werd weer gestart met de opstelling uit de eerste set. Al snel werd duidelijk dat Atalante in het rommelspel van de tegenstander verstrikt zat. Zelf konden ze geen vuist maken om hun eigen vertrouwde frivole spel te laten zien. Aanvallers bereikten niet hun vertrouwde niveau, goede passes bleven te veel uit en daardoor had de spelverdeling het ook moeilijk. Na een snelle achterstand in deze set van 2-8 bleef er voor coach Immerzeel niets anders over dan het roer om te gooien. Spelverdeelster Könemann werd in het veld gebracht ten koste van Suzan. Irma Schouten kwam daardoor op haar oude vertrouwde plek op de diagonaal te staan. Het duurde even voor Atalante de draad oppakte. Op een gegeven moment wierp deze wissel zijn vruchten af. De tegenstanders kregen met andere aanvalsters van Atalante te maken. Atalante pakte in deze fase van de wedstrijd punt na punt mede door een zeer goede servicereeks van Inge Tanja. Zaanstad kon in deze fase van de wedstrijd geen vat op de wedstrijd krijgen en Atalante juist meer en meer mede door goed verdedigend werk van libero Nancy Schockman en slimme en doortrapte aanvallen van Carin van Tellingen. Het einde van deze set werd toch nog spannend. Bij een 23-21 stand pakte Zaanstad twee punten op rij en werd de stand gelijk. Zaanstad leverde daarna een mooie smash af die echter uitgeslagen werd via de vingertoppen van Inge. De scheidsrechter had dat niet gezien en gaf het punt aan Atalante. Hevig protest van de Zaanstad dames volgde. Inge durfde de scheidsrechter niet aan te kijken, wetende dat ze te eerlijk was om de touchébal te ontkennen. Toen haar op de vrouw af gevraagd werd of ze de bal had geraakt knikte ze. In plaats van dubbelfout te geven gaf de scheidrechter het punt direct aan Zaanstad. Even slikken dus en 23-24 achter in plaats van voor. Op dat moment rechtte de dames van Atalante nog even de rug, één snoeihard geslagen bal van Atrid zorgde voor de aansluiting. Op dat moment werd door spelverdeelster Janine gezocht naar Irma Schouten om de laatste punten in de set te scoren, met een mishit die toch in een punt werd omgezet en een loepzuivere harde aanval langs de lijn zette Irma de setstand 27-25 op het scorebord.

De vierde set werd begonnen met de opstelling waar de derde set mee eindigde. Atalante knokte voor wat het waard was. De vierde set ging tot 8-8 gelijk op. Op dat moment kreeg Atalante iets over zich van nu is het genoeg. Gedegen werd de set uitgespeeld. Suzan Heijne werd aanvallend nog tussen de lijnen gebracht voor Astrid. Janine kon de aanvallers steeds beter vinden en Atalante drukte in deze set door. Was het niet altijd met harde aanvallen effectief dan waren de tactische aanvallen dat wel. Langs de kant schreeuwde Loes de longen uit haar lijf met opzwepende kreten en dat had mede invloed op de uitslag van deze set, 25-17 voor Atalante.

Gesteund door het fanatieke Vinkeveense publiek liet Atalante dames 1 zien dat ze in een matig gespeelde wedstrijd wel even 4 punten aan hun conto konden bijschrijven. Door deze 3-1 overwinning blijft Atalante knap op een tweede plaats in de promotieklasse staan.
De volgende wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 28 november. Wederom om 21:00 uur in de eigen Boei. Tegenstander dan is US D3 uit Amsterdam.

Vrijdagavond 14 november 2008 speelden de dames gesponsord door Krijn Verbruggen en Haaxman Lichtreclame een matige wedstrijd. Tegenstander was het uit de regiodivisie gedegradeerde Zaanstad. De wedstrijd werd gespeeld in sporthal de Boei in Vinkeveen, die door de vele aanwezige supporters en sportvrienden weer eens uitpuilde van sfeer en gezelligheid.Doordat … Lees meer »