De Baat (3e)

Gemeente helpt starters bij aankoop van woning


Geplaatst op: 4 december 2007
Het aantal starters op de woningmarkt in De Ronde Venen dat gebruik kan maken van een Starterslening wordt verdubbeld. Ook kan de Starterslening gebruikt gaan worden voor de aankoop van ‘duurdere’ woningen. Dat heeft het college van B en W 4 december besloten. De gemeenteraad wordt in januari gevraagd het voorstel goed te keuren.

Sinds 2004 bestaat in De Ronde Venen de Starterslening. Dit is een aanvullende lening die bovenop de (maximale) hypotheek kan worden verkregen. Op die manier is een groter deel van de woningvoor-raad voor starters bereikbaar. Jaarlijks stelt De Ronde Venen hiervoor 400 duizend euro beschikbaar.

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) heeft dit jaar be-sloten 40 miljoen euro beschikbaar te stellen om gemeenten aan te moedigen meer leningen te ver-strekken. Dit doet zij door voor iedere lening de helft van de kosten op zich te nemen, de andere helft wordt door de gemeente betaald. Met de 400 duizend euro die De Ronde Venen jaarlijks beschikbaar stelt kunnen dus twee keer zoveel leningen worden verstrekt.

Om van de VROM-regeling gebruik te kunnen maken moet de gemeente de Verordening Starterslening wijzigen. Nu komen starters alleen voor de lening in aanmerking als de verwervingskosten van een woning niet meer dan 230 duizend euro bedragen. Dat bedrag wordt in de aangepaste verordening opgehoogd naar 265 duizend euro. Daar staat tegenover dat in de nieuwe verordening maximaal 20 procent van de verwervingskosten (tot een maximum van 50 duizend euro) voor een Starterslening in aanmerking komen. In de huidige verordening is dat 25 procent.

Voor een Starterslening komen mensen in aanmerking tussen 18 en 35 jaar, die nog niet eerder een koopwoning hebben gehad en de woning met een maximale hypotheek niet helemaal kunnen finan-cieren. In de raadsvergadering van januari 2008 verzoekt het college van B en W de gemeenteraad de verordening te wijzigen. Vanaf dat moment kunnen jaarlijks niet minimaal 8, maar minimaal 16 leningen worden verstrekt.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente helpt starters bij aankoop van woning

Het aantal starters op de woningmarkt in De Ronde Venen dat gebruik kan maken van een Starterslening wordt verdubbeld. Ook kan de Starterslening gebruikt gaan worden voor de aankoop van ‘duurdere’ woningen. Dat heeft het college van B en W 4 december besloten. De gemeenteraad wordt in januari gevraagd het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: