001 -Family

Westhoek Wonen in gesprek met bewoners over aangepaste bouwplannen Angstelborgh


Geplaatst op: 3 december 2007
Tientallen belangstellenden, voornamelijk ouderen, verzamelden zich donderdagmiddag 29 november in het Piet Mondriaangebouw in Abcoude op uitnodiging van woningcorporatie Westhoek Wonen. Onderwerp van gesprek was de aangepaste stedenbouwkundige verkenning van de mogelijkheden voor beschut wonen voor dementerende ouderen in Angstelborgh. “Het eerste plan was niet goed genoeg doordacht,” zei Tom Burgers, directeur Westhoek Wonen, bij deze gelegenheid.

Tijdens de presentatie van het oorspronkelijke plan, op 12 november, was Burgers geschrokken van de reacties van de bewoners. Dezelfde dag nog nam hij contact op met architect Bart Duvekot, om een nieuw plan te maken dat aan de wensen van de bewoners tegemoet zou komen. Donderdagmiddag bleek dat dit in ieder geval deels gelukt is.

Respectvol bouwen
In Angstelborgh, eigendom van Westhoek Wonen, wonen circa zestig ouderen, die indien nodig een beroep kunnen doen op de zorg van Zuwe. Op verzoek van Zuwe ontwikkelt Westhoek Wonen nu plannen om binnen het centrum ook woonruimte te creëren voor dementerende ouderen. Daarnaast moet er ook ruimte komen voor vier woningen waar ouderen tijdelijk nazorg kunnen krijgen. Deze woningen zijn nu nog bij YourHome ondergebracht.
In de eerste versie van de plannen zouden ongeveer tien seniorenwoningen gesloopt moeten worden om de nieuwbouw mogelijk te maken. Daartegen was veel weerstand. Bouwen, niet slopen, vonden veel bewoners en omwonenden, die dan ook een handtekeningenactie op touw zetten. De mogelijke sloop van overigens nog goede woningen was niet het enige bezwaar. Tom Burgers, sinds een paar maanden aan het roer bij de corporatie, was zelf ook niet heel gelukkig met de eerste opzet. “Achttien vierkante meter voor een woning voor dementerende ouderen voldoet weliswaar aan de wettelijk norm, maar ik zou mijn moeder als het ooit nodig zou zijn er niet willen laten wonen. We moeten respectvol bouwen voor onze ouderen. Vergeet niet dat het ook ons eigen voorland kan zijn.”

Parkeerplaatsen
In de nieuwe opzet zijn deze woningen dan ook ongeveer twee keer zo groot, terwijl er nog maar twee bestaande ouderenwoningen in Angstelborgh hoeven te worden gesloopt. De architect heeft dit bereikt door aan de noordkant, waar nu nog parkeerplaatsen zijn, twee verdiepingen te situeren. Het verdwijnen van parkeerplaatsen houdt vooral de buurtbewoners erg bezig. Hoewel wethouder Vonk garandeerde dat elke parkeerplaats die verdwijnt voor de bouw in de nabije omgeving dient terug te komen, en dat er nog nieuwe berekeningen worden gemaakt om de parkeerdruk in de nieuwe situatie te voorspellen, zodat daar ook rekening mee gehouden kan worden, was de buurt er niet gerust op. “Weet u wel dat wij de enige straat in Abcoude zijn waar je voor een parkeerplaats moet betalen? Straks houden we nog minder plekken over en zijn we aangewezen op openbare plekken verderop, terwijl we wel betalen,” aldus een buurtbewoner. Burgers beloofde de buurtbewoners om op korte termijn met hen over deze problemen verder te praten, samen met de gemeente.

Bewonerswensen
De huurders van de twee woningen die gesloopt zullen worden, hebben van Westhoek Wonen de garantie gekregen dat er voor hen binnen Angstelborgh vervangende woonruimte beschikbaar zal zijn. De overige bewoners maakten zich vooral zorgen over de overlast tijdens de bouw, die naar verwachting een jaar gaat duren. Wanneer die bouw van start gaat is overigens nog niet bekend, zei projectleider Harrie Immink namens Westhoek Wonen. “Dit is pas de eerste verkennende fase. Het is geen dichtgetimmerd plan, maar een uitgangspunt waarmee we alle procedures en inspraakrondes ingaan.” Sommige bewoners maakten zich dan ook niet druk (“Het zal mijn tijd wel duren”). Anderen daarentegen uitten met kracht hun wensen. Vooral de gezamenlijke woonkamer waar ouderen vaak samenkomen en eten bleek van groot belang. Waar komt die precies in de nieuwe situatie? Kon dat niet ergens anders, met uitzicht op de tuin? Immink beloofde dat dit binnen de mogelijkheden van het plan past en dat Westhoek Wonen gaat proberen om dit voor elkaar te krijgen. En hoe zit het tijdens de bouwperiode met de woonkamer? Dan komt er indien nodig een tijdelijke oplossing, beloofde Burgers. “Maar overlast is onvermijdelijk, hoewel we in overleg met u alles zullen doen die zoveel mogelijk te beperken. Ik begrijp heel goed dat een dergelijk bouwproject voor u heel ingrijpend kan zijn. Daarom zijn we vandaag hier en daarom blijven we gedurende het hele proces met u en alle betrokken in nauw contact.”

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Westhoek Wonen in gesprek met bewoners over aangepaste bouwplannen Angstelborgh

Tientallen belangstellenden, voornamelijk ouderen, verzamelden zich donderdagmiddag 29 november in het Piet Mondriaangebouw in Abcoude op uitnodiging van woningcorporatie Westhoek Wonen. Onderwerp van gesprek was de aangepaste stedenbouwkundige verkenning van de mogelijkheden voor beschut wonen voor dementerende ouderen in Angstelborgh. “Het eerste plan was niet goed genoeg doordacht,” zei Tom … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: