001 -Family

Seks is fijn, maar een soa loop je zo op


Geplaatst op: 30 november 2007

Met deze slogan wil de GGD op Wereld Aidsdag aandacht vragen voor de seksuele gezondheid van de Utrechtse jongeren. Jongeren delen daarvoor op zaterdag 1 december visitekaartjes uit met een ‘Red Ribbon’ in het winkelcentrum City Plaza Nieuwegein. Dit visitekaartje nodigt jongeren uit om veilig vrijen bespreekbaar te maken om zo zwangerschap en SOA te voorkomen. Voor meer kennis kunnen ze een bezoek te brengen aan de regionale website: www.soawijzerutrecht.nl. Deze site helpt jongeren bij het vinden van informatie, testlocaties en heeft sinds kort ook een digitaal soa-spreekuur.

Het blijft belangrijk om bij jongeren regelmatig aandacht aan seks en veilig vrijen te besteden. Uit onderzoek blijkt dat jongeren nog lang niet alles weten als het gaat om soa/hiv, voortplanting en anticonceptie en maagdelijkheid. Terwijl jongeren wel eerder aan seks beginnen! Van de 12 t/m 14 jarigen heeft gemiddeld 7% ervaring met geslachtsgemeenschap en hebben de meeste jongeren voor hun 17e hun eerste vrijervaring achter de rug*. Veel jongeren zien er tegenop om hun seksleven met hun ouders of vrienden te bespreken. Laat staan dat ze met SOA-klachten de huisarts of een verpleegkundige durven te benaderen. De GGD speelt hier op in door voorlichting op school te geven, het uitlenen van lesmaterialen, een informatiepakketje bij het afhalen van de pil en de website soawijzerutrecht.nl.

Op deze website is nu een proef gestart met een digitaal soa-spreekuur. Jongeren kunnen hiermee online én anoniem terecht voor advies over veilig vrijen en soa. De bezoeker krijgt binnen een paar minuten een advies, op basis van zijn of haar seksverleden.

De website Soawijzer Utrecht is een initiatief van de drie GGD'en in de provincie Utrecht: GG&GD Utrecht, GGD Midden-Nederland en GGD Eemland. De Soawijzer Utrecht helpt jongeren en volwassenen bij het vinden van informatie over soa, hiv of veilig vrijen, testlocaties en campagnes in de provincie.

(*Bron: Grootschalig onderzoek ‘seks onder je 25e’, SOA/AIDS ism GGD’en, zie www.seksonderje25e.nl).

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Seks is fijn, maar een soa loop je zo op

Met deze slogan wil de GGD op Wereld Aidsdag aandacht vragen voor de seksuele gezondheid van de Utrechtse jongeren. Jongeren delen daarvoor op zaterdag 1 december visitekaartjes uit met een ‘Red Ribbon’ in het winkelcentrum City Plaza Nieuwegein. Dit visitekaartje nodigt jongeren uit om veilig vrijen bespreekbaar te maken om … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: