001 -Family

Korfbalpionier Scholten overleden


Geplaatst op: 26 november 2007
Afgelopen dinsdag 20 november overleed op 77-jarige leeftijd de Vinkevener Arnold Scholten. Scholten was de laatste jaren vooral actief als beoefenaar van de biljartsport. De belangrijkste verdiensten van Arnold Scholten liggen evenwel binnen de korfbalsport. Zo is hij bij beide Rondeveense korfbalverenigingen betrokken geweest bij de oprichting. In 1960 nam hij het initiatief om het Vinkeveense De Vinken het levenslicht te laten zien en in 1969 stond hij aan de wieg van de Mijdrechtse korfbalclub Atlantis.

Alleskunner
Eind jaren vijftig van de vorige eeuw kwam de in 1930 geboren Hilversumse elektricien Arnold Scholten in dienst bij de firma Koeleman. In zijn vorige woonplaats was Scholten bijzonder actief geweest bij de korfbalverenigingen Hilversum en Excelsior. In zijn nieuwe woonplaats Vinkeveen wilde hij dat de korfbalsport ook beoefend kon worden. Eind 1960 vond Scholten in het op de CNS werkzame onderwijzersechtpaar Wolfert een enthousiast korfbalduo. Gedrieën zorgden zij na een voorbereiding van enkele maanden voor de oprichting van een korfbalvereniging. Op 14 januari 1961 was de eerste korfbaltraining in de toenmalige gymzaal bij het viaduct. Later werd deze startdatum aangemerkt als oprichtingsdatum van De Vinken.

Arnold Scholten etaleerde de eerste jaren zijn grote veelzijdigheid. Vooral zijn inzet als trainer, wedstrijdsecretaris en redacteur van het verenigingsblad ‘Op het Vinkentouw’ droeg bij aan het snelle succes van zijn nieuwe korfbalclub.

Snelle groei
Binnen een jaar groeide De Vinken uit tot een gezonde vereniging met veel jeugdleden. In 1962 bereikt de club het aantal van honderd leden. In dat zelfde jaar krijgt Scholten, als waardering voor zijn tomeloze inzet, de activiteitenbeker van de afdeling Midden Nederland, de regionale bond waar De Vinken destijds deel vanuit maakte. Binnen twee jaar steeg het ledenaantal tot 250 leden.

Scholten had zijn hart bij de jeugd. Zo vertelt hij in de Kroniek deel I, het geschiedenisboek van korfbalvereniging De Vinken: “Omslagen van de eerste krantjes, ja ik maakte ze zelf…. Maar de jeugdtrainingen vond ik het leukste. Ik was ook liever met onze eigen jeugd bezig dan dat ik afdelingswerk deed.”

Erelid
Voor zijn grote verdiensten voor De Vinken is Arnold Scholten bij de viering van het tienjarig bestaan in januari 1971 benoemd tot erelid van de club. Intussen was Scholten ook aan de slag gegaan in Mijdrecht. Het ter ziele gegane DIOD kreeg via zijn initiatief een doorstart, die op 1 mei 1969 resulteerde in de oprichting van korfbalvereniging Atlantis.

Het is duidelijk dat de Rondeveense korfbalgemeenschap in Arnold Scholten een bijzonder gewaardeerde persoonlijkheid verliest, waar in dankbaarheid aan terug gedacht wordt.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Korfbalpionier Scholten overleden

Afgelopen dinsdag 20 november overleed op 77-jarige leeftijd de Vinkevener Arnold Scholten. Scholten was de laatste jaren vooral actief als beoefenaar van de biljartsport. De belangrijkste verdiensten van Arnold Scholten liggen evenwel binnen de korfbalsport. Zo is hij bij beide Rondeveense korfbalverenigingen betrokken geweest bij de oprichting. In 1960 nam … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: