001 -Family

29 november: Filmavond in ’t Anker


Geplaatst op: 19 november 2007
Hoofdrolspeelster Josine van Dalsum leidt zelf film 'LeefTijd' in

Op 29 november vertoont Inloophuis 't Anker de film LeefTijd; een tv-registratie van de unieke toneelvoorstelling die speciaal geschreven is voor de aan kanker lijdende actrice Josine van Dalsum en haar zoon, acteur Aram van de Rest. Hoofdrolspeelster Josine van Dalsum zal persoonlijk aanwezig zijn op deze avond.

LeefTijd LeefTijd is het intieme verhaal over een zoon en zijn terminaal zieke moeder. Ze worden heen en weer geslingerd door diverse tegenstrijdige emoties en proberen het maximale uit haar laatste jaar te halen. De moeder en zoon praten over de manier waarop zij met de ziekte omgaat en wat het naderende afscheid voor de zoon betekent.

Bij Josine van Dalsum werd in 2003 longkanker vastgesteld, waaraan zij werd geopereerd. Een jaar later werden twee hersentumoren ontdekt. Artsen gaven haar toen nog een jaar te leven. Zij vroeg de toneelschrijver Haye van der Heyden een stuk te schrijven waarin ze voor het eerst en voor het laatst op de planken zou kunnen staan met haar zoon Aram. Een stuk over een zoon die nog alle tijd voor zich heeft en een moeder die haar laatste tijd leeft. Een stuk over steeds dichter bij elkaar en steeds dichter bij het afscheid van elkaar komen staan. Het onheil wendde zich totaal onverwachts van haar af. De bestraling sloeg aan en de tumoren zouden daardoor vrijwel volledig zijn verdwenen.

Ondanks het zware onderwerp koos Haye van der Heyden voor muzikale intermezzo’s en luchtige dialogen; door de cynische kijk van de moeder en zoon op de stadia van de slopende kanker en door de ruzietjes over de crematie. Moeder wil uit elk decennium het mooiste liedje laten horen en de sprekers mogen niet langer dan drie minuten achter de katheder. Geen eindeloze toespraken waarbij mensen zicht dood vervelen, het moet wel leuk blijven, dat laatste feestje.

Hagelwit Waar het toneelstuk LeefTijd echter gebaseerd is op een fictief verhaal van Haye van der Heyden, vertelt het boek Hagelwit de werkelijke gebeurtenissen. Een verhaal dat bestaat uit ervaringen, herinneringen en overpeinzingen met voldoende ruimte voor humor. Ondersteund door gedichten, schilderijen en tekeningen van Josine.

Het boek Hagelwit is na afloop van de filmvoorstelling te koop.

Datum: donderdag 29 november 2007 Tijd: 19.30 tot ca. 21.30 Toegang: gratis

Locatie: Inloophuis 't Anker, Windmolen 75 (AJOC-gebouw) te Mijdrecht.

Over Inloophuis 't Anker Regionaal Inloophuis ’t Anker wil mensen met kanker en hun naasten een open huis bieden, waar zij alleen of met anderen in een rustige sfeer kunnen ontspannen, contacten met lotgenoten kunnen hebben, informatie kunnen uitwisselen en aan activiteiten kunnen deelnemen. Regelmatig worden er ook thema-avonden georganiseerd. Elke dinsdag van 10-16 uur en donderdags van 10-15.30 uur kan men terecht. Kijk voor actuele informatie op www.inloophuishetanker.nl

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie: Rob Isaacs, telefoon: 0297-250530

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

29 november: Filmavond in ’t Anker

Hoofdrolspeelster Josine van Dalsum leidt zelf film 'LeefTijd' in Op 29 november vertoont Inloophuis 't Anker de film LeefTijd; een tv-registratie van de unieke toneelvoorstelling die speciaal geschreven is voor de aan kanker lijdende actrice Josine van Dalsum en haar zoon, acteur Aram van de Rest. Hoofdrolspeelster Josine van Dalsum … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: