001 - Bader

Noodkap populieren Industrieweg Mijdrecht


Geplaatst op: 16 november 2007
Aan de Industrieweg in Mijdrecht staan ter hoogte van de firma Blokker een rij Canadese populieren (Populus x canadensis) van zo’n 20 meter hoog. Uit onderzoek blijkt dat deze bomen niet stabiel genoeg meer staan en daardoor een gevaar voor de omgeving opleveren. De kans is groot dat de bomen omvallen bij windstoten die meerdere keren per jaar voorkomen. Vanwege de veiligheidsrisico’s volgt de gemeente het advies op om de populieren te verwijderen conform de noodkapprocedure.

In opdracht van de gemeente is door een gespecialiseerd boomadviesbedrijf onderzoek verricht naar de stabiliteit van de bomen aan de Industrieweg. Aanleiding voor het onderzoek vormen vermoedens van wortelschade bij enkele populieren als gevolg van recente graafwerkzaamheden. Daarom zijn op vier willekeurige bomen in deze rij metingen verricht. Door middel van de zogenaamde trekproef, waarbij spanning op de boom wordt gezet, kan worden bepaald hoe de boom zal reageren op windstoten e.d. Uit deze metingen blijkt dat meer dan 35% van de wortels dusdanig beschadigd is, dat de nog functionele wortels geen bijdrage meer leveren aan de verankering van de boom. Concreet wil dit zeggen dat de bomen al kunnen omvallen bij windstoten die een aantal malen per jaar voor kunnen komen. Aangezien alle populieren in deze rij aan dezelfde werkzaamheden hebben blootgestaan, zullen deze ook verwijderd worden. De noodkapprocedure wordt toegepast, omdat de aanvraag van een normale kapvergunning meer tijd vraagt en dit wordt gezien de meetresultaten niet als verantwoord beschouwd.

De gemeente is op 16 november geïnformeerd over deze onderzoeksresultaten. Behalve de resultaten heeft de gemeente ook het advies ontvangen om de populieren op korte termijn te verwijderen. Vanwege de veiligheidsrisico’s volgt de gemeente het advies op om de noodkapprocedure toe te passen. Op vrijdag 16 en mogelijk zaterdag 17 november zullen eerst de takken verwijderd worden. De boomstammen zullen vanaf maandag 19 november worden opgeruimd.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Noodkap populieren Industrieweg Mijdrecht

Aan de Industrieweg in Mijdrecht staan ter hoogte van de firma Blokker een rij Canadese populieren (Populus x canadensis) van zo’n 20 meter hoog. Uit onderzoek blijkt dat deze bomen niet stabiel genoeg meer staan en daardoor een gevaar voor de omgeving opleveren. De kans is groot dat de bomen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: