Gedenktafels herplaatst op Raadhuisplein


Geplaatst op: 14 november 2007
Op het Raadhuisplein zijn maandag de drie gedenktafels herplaatst. De tafels zijn in het voor-jaar tijdelijk weggehaald in verband met de herbestrating van het plein. De drie tafels bevatten teksten en namen van alle omgekomenen uit De Ronde Venen in de Tweede Wereldoorlog.

De plaatsing gebeurde onder het toeziend oog van wethouder Jacques Dekker en de raadsleden Jan van Loo en Jan Rouwenhorst. Op initiatief van de twee raadsleden van het CDA zijn de drie gedenktafels in 1995 op het Raadhuisplein geplaatst. Zij stelden na historisch onderzoek vast dat in de Tweede Wereldoorlog drie Joodse inwoners uit Mijdrecht werden gedeporteerd, maar dat aan deze gebeurtenis nooit enige aandacht is geschonken. De deportatie gebeurde met medewerking van de burgemeester van Mijdrecht en waarschijnlijk ook met die van de plaatselijke politie. De drie, twee broers en hun zus, zijn in 1943 in Auschwitz vergast. In overleg met de gemeente is medio jaren negentig besloten een gedenkteken te maken waarmee alle slachtoffers uit De Ronde Venen zouden worden herdacht. De herdenkingstafels zijn gemaakt door de kunstenaars Arnoud Beerends en Willem van der Horst, de teksten zijn van de hand van Mar-tin van Amerongen. De drie tafels lijken op katheders en op het bovenblad zijn de teksten en namen gegoten. De teksten verwijzen niet alleen naar de Tweede Wereldoorlog, maar ook naar hedendaagse verschijnselen als racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat. De gedenktafels zijn dusdanig opge-steld dat ze richting de bestuursingang van het gemeentehuis ‘kijken’. Op die manier wordt symbolisch tot uitdrukking gebracht ‘dat van de overheid bescherming mag worden verwacht’.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gedenktafels herplaatst op Raadhuisplein

Op het Raadhuisplein zijn maandag de drie gedenktafels herplaatst. De tafels zijn in het voor-jaar tijdelijk weggehaald in verband met de herbestrating van het plein. De drie tafels bevatten teksten en namen van alle omgekomenen uit De Ronde Venen in de Tweede Wereldoorlog. De plaatsing gebeurde onder het toeziend oog … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: