001 - Tuimarkt

Aftrek hypotheekrente vanaf 2013


Geplaatst op: 21 december 2012

Het zal u niet zijn ontgaan dat de regelgeving inzake de aftrek van hypotheekrente met betrekking tot de eigen woning met ingang van 1 januari 2013 zal worden gewijzigd. Er is overigens ook al aangekondigd dat vanaf 2014 de aftrek van hypotheekrente verder zal worden beperkt. Voor leningen ter financiering van de eigen woning die vanaf 2013 worden aangegaan, is de rente alleen aftrekbaar als de lening binnen een termijn van 30 jaar volgens een annuïteitenschema wordt afgelost. Bij het afsluiten van de lening is het van belang dat het aflossingsschema wordt vastgelegd in de overeenkomst. Vervolgens zal jaarlijks worden getoetst of er wordt voldaan aan de aflossingsverplichting. Vanaf 1 januari 2013 is het afsluiten van een aflossingsvrije lening voor de aankoop van een eigen woning met renteaftrek niet meer mogelijk.

Het aflossen volgens een annuïteitenschema is dus alleen verplicht voor hypotheken die na 1 januari 2013 worden afgesloten. Voor bestaande hypotheken geldt het overgangsrecht en verandert er per 1 januari 2013 in grote lijnen niets. Hiervoor geldt geen aflossingseis. Het overgangsrecht geldt voor de volgende situaties:

- U bent op 31 december 2012 in het bezit van een eigen woning waarop een hypotheek rust;

- U gaat in 2013 een lening aan die samenhangt met een op 31 december 2012 bestaande onherroepelijke schriftelijke koopovereenkomst tot verwerving van een bestaande woning;

- U gaat in 2013 een lening aan in verband met een op 31 december 2012 bestaande onherroepelijke schriftelijke aannemingsovereenkomst voor een woning in aanbouw of voor onderhoud/verbetering van een per 31 december 2012 bestaande eigen woning;

- U bent op 31 december 2012 niet in het bezit van een eigen woning met een hypotheek maar heeft dat wel gehad in 2012 en in 2013 zult u dit wel weer hebben (dit speelt bij een tijdelijke huur tussen twee eigen woningen).

Bij het oversluiten van de lening in 2013 naar een andere geldverstrekker zonder het verhogen van de lening, zal in beginsel een beroep gedaan kunnen worden op het overgangsrecht.

Als u na 1 januari 2013 een duurdere woning koopt of gaat verbouwen aan uw woning en uw hypotheek verhoogt, dan valt het aanvullende gedeelte van uw financiering wel onder de nieuwe regeling. Dit gedeelte van de lening moet u dus aflossen om voor dit gedeelte recht te houden op renteaftrek.

Een andere wijziging van de regelgeving in verband met de eigen woning betreft de vrijstelling voor kapitaalverzekeringen eigen woning. Met ingang van 1 januari 2013 komen de vrijstellingen van deze verzekeringen te vervallen voor nieuwe contracten. De vrijstelling met bijbehorende voorwaarden blijft behouden voor contracten van voor deze datum; deze contracten vallen onder het overgangsrecht. Kapitaalverzekeringen die niet zijn gekoppeld aan de eigen woning, kunnen tot 1 april 2013 alsnog worden gekoppeld aan de eigen woning teneinde gebruik te kunnen maken van het overgangsrecht. Woningbezitters die hun bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek willen koppelen aan een kapitaalverzekering eigen woning , kunnen dat ook nog tot 1 april 2013 doen.

Gezien deze wijzigingen adviseer ik u om de huidige financiering van uw eigen woning goed te (laten) beoordelen.

Mr. Frank H. de Jong

Belastingadviseur

f.dejong@edo.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: EDO

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aftrek hypotheekrente vanaf 2013

Het zal u niet zijn ontgaan dat de regelgeving inzake de aftrek van hypotheekrente met betrekking tot de eigen woning met ingang van 1 januari 2013 zal worden gewijzigd. Er is overigens ook al aangekondigd dat vanaf 2014 de aftrek van hypotheekrente verder zal worden beperkt. Voor leningen ter financiering … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: