001 -Family

Hof wijst vordering Eneco tegen gemeente De Ronde Venen af


Geplaatst op: 29 oktober 2007
De gemeente De Ronde Venen draait niet op voor de kosten die Eneco Energie Infra Utrecht N.V. heeft gemaakt als gevolg van de dijkverschuiving in Wilnis. Dat blijkt uit de uitspraak die het Gerechtshof in Amsterdam op 18 oktober heeft gedaan. Het Hof heeft de vorderingen van Eneco afgewezen en de gemeente volledig in het gelijk gesteld.

Als gevolg van de dijkverschuiving in Wilnis op 26 augustus 2003 zijn riool-, gas- en waterleidingen en telefoon-, elektra- en televisiekabels ernstig verzakt. Het herstel daarvan is met grote voortvarendheid uitgevoerd, maar tussen Eneco en gemeente ontstond al vrij snel een verschil van mening voor wiens rekening de kosten zouden zijn.

Eneco stelde zich daarbij op het standpunt dat hun inspanningen door de gemeente betaald moesten worden op basis van in het verleden gemaakte afspraken. De gemeente stelde echter dat de in het verleden gemaakte afspraken niet op de gebeurtenissen in Wilnis van toepassing zijn en dat Eneco haar inspanningen dus zelf moest betalen.

Omdat minnelijk overleg tussen partijen niet tot een oplossing heeft geleid, heeft Eneco de gemeente op 23 december 2004 gedagvaard. Daarbij vorderde Eneco dat de in het verleden tussen Eneco en gemeente gesloten exploitatieovereenkomst en kabellegregeling ook zouden worden toegepast op de in Wilnis ontstane situatie. Volgens die regeling zou de gemeente de kosten voor het verleggen van het gasnet volledig moeten betalen en de kosten voor het verleggen van het elektriciteitsnet voor de helft. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 250 duizend euro.

Het Hof heeft nu echter bepaald dat de kabellegregeling in dit bijzondere geval op grond van redelijk-heid en billijkheid niet van toepassing is. De uitspraak betekent dat Eneco zelf de kosten van het herstel in Wilnis moet betalen. Eneco heeft de mogelijkheid om binnen drie maanden in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Hof wijst vordering Eneco tegen gemeente De Ronde Venen af

De gemeente De Ronde Venen draait niet op voor de kosten die Eneco Energie Infra Utrecht N.V. heeft gemaakt als gevolg van de dijkverschuiving in Wilnis. Dat blijkt uit de uitspraak die het Gerechtshof in Amsterdam op 18 oktober heeft gedaan. Het Hof heeft de vorderingen van Eneco afgewezen en … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: