001 -Family

Scouts leggen wereldwijde contacten op de JOTA-JOTI


Geplaatst op: 24 oktober 2007
Afgelopen weekend vond voor de 50e keer het grootste virtuele kamp ter wereld plaats: de JOTA-JOTI (Jamboree On The Air - Jamboree On The Internet). Tijdens de JOTA-JOTI zoeken scouts uit de hele wereld een weekend lang contact met elkaar via de radio en het internet.

De JOTA-JOTI werd vrijdagavond live geopend door minister-president Balkende, ook onze premier is vroeger namelijk scout geweest. Na de opening konden de deelnemende scouts contact gaan leggen met andere scoutinggroepen.

Ook Scouting Jan van Speyk uit Mijdrecht nam deel aan de JOTA-JOTI. Daarvoor hadden de leden zelf een 20 meter hoge toren van hout en touw geknoopt, waarop de antennes werden geplaatst. Met behulp van zendamateurs, die hun apparatuur elk jaar ter beschikking stellen en ervoor zorgen dat de verbindingen gemaakt worden, konden de leden van Scouting Jan van Speyk praten met buitenlandse scouts, maar ook gewoon met groepen uit de regio. Er zijn dit jaar weer veel Europese verbindingen door de Mijdrechtse groep gemaakt. Onder andere met IJsland, Engeland, Portugal en Zweden. Ook hebben zij gesprekken op kunnen vangen van Amerikaanse en Chinese groepen.

De Mijdrechtse scouts konden zich dit weekend niet alleen achter de zender vermaken. Tal van activiteiten stonden klaar voor de scouts vanaf 5 jaar. Alle kinderen kregen een knipkaart met daarop diverse activiteiten. Zo konden ze videofilmpjes maken, vlaggeseinen, radio-commercials maken, chatten met andere scouts en levend JOTA-cluedo spelen. Daarnaast werd op een kaart van Nederland bijgehouden met welke Nederlandse groepen contact was gelegd. De kinderen soldeerden dan een lampje, die vervolgens in de landkaart werd geprikt.

Het doel van de JOTA-JOTI is het leggen van contacten tussen scoutinggroepen in de gehele wereld om informatie en spelideeën uit te wisselen en vriendschapsbanden aan te knopen. Door de jaren heen hebben veel contacten tijdens de JOTA-JOTI geresulteerd in langdurige penvriendschappen en banden tussen vele Scoutinggroepen.

De Jamboree is voor Scouting een bekend begrip. Jamboree betekent samenkomst. De JOTA-JOTI is dus een samenkomst ‘in de lucht’ en ‘op het internet’. Ook wordt er iedere 4 jaar een Wereld Jamboree georganiseerd en vinden er Europese en Nationale Jamborees plaats. Op deze Jamborees komen scouts uit de hele wereld bij elkaar om een gezamenlijk kamp te houden.

Scouting is de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland met ruim 125.000 leden. Wereldwijd zijn er 32miljoen scouts in 160 landen. Het leuke van Scouting is de grote afwisseling in activiteiten waarbij de ene keer competitie belangrijk is en de andere keer plezier en gezelligheid de boventoon voeren. Het programma dat Scouting biedt, is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Baden-Powel. Hij bedacht Scouting aan het begin van de vorige eeuw. Door er voortdurend een eigentijdse draai aan te geven gaat Scouting met de tijd mee en worden de activiteiten steeds leuker.

Wil je meer weten over Scouting? Kijk dan eens op www.scouting.nl of op www.janvanspeykgroep.nl.

Voor meer foto’s en filmpjes van de JOTA-JOTI kijk je ook op www.janvanspeykgroep.nl.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Scouts leggen wereldwijde contacten op de JOTA-JOTI

Afgelopen weekend vond voor de 50e keer het grootste virtuele kamp ter wereld plaats: de JOTA-JOTI (Jamboree On The Air - Jamboree On The Internet). Tijdens de JOTA-JOTI zoeken scouts uit de hele wereld een weekend lang contact met elkaar via de radio en het internet. De JOTA-JOTI werd vrijdagavond … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: