Lachen, huilen en wijzer worden: 10 jaar Alzheimer Café


Geplaatst op: 24 oktober 2007
Dit jaar bestaan de Alzheimer Cafés tien jaar. Een Alzheimer Café is een maandelijkse ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, mantelzorgers en hulpverleners. De bezoekers krijgen informatie over dementie en kunnen ervaringen uitwisselen. Nederland telt inmiddels 140 Alzheimer Cafés, verspreid over het land. De Cafés worden door een regionale afdeling van Alzheimer Nederland georganiseerd.

“In het Alzheimer Café kan je alles zeggen, zonder schroom en gêne”, zegt Kees Eek (51), zoon van een moeder met dementie. Hij prijst de formule van de succesvolle Cafés. “Met lotgenoten praat je makkelijker. Je weet zeker dat je begrepen wordt. Bovendien is het leerzaam”. Kees had vaak confrontaties met zijn moeder, totdat hij een Alzheimer Café bezocht. “Tijdens het eerste bezoek aan een Alzheimer Café drong pas echt tot me door dat mijn moeder ziek was. De verhalen van andere bezoekers opende mijn ogen: mijn moeder heeft een ziekte. Zij kan niets doen aan haar dwarsigheid, stemmingswisselingen en eindeloze gemopper. Het is geen onwil. Ze is ziek. Ik besefte dat ik mijn moeders gedrag moest accepteren. Vanaf die dag verdwenen onze confrontaties.” In het jubileumboekje over 10 jaar Alzheimer Cafés dat binnenkort bij Alzheimer Nederland verschijnt, beschrijft Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in het voorwoord waarom het Alzheimer Café zo belangrijk is. “De Cafés maken dementie bespreekbaar en leveren daarmee een grote bijdrage aan de maatschappelijke acceptatie en integratie van mensen met dementie.” Openheid over deze ziekte is nodig, vindt Verbeet, die zelf een dementerende moeder heeft.

Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 270.000 mensen met dementie. Jaarlijks komen er 30.000 nieuwe dementiepatiënten bij. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia verdubbelen. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben dus met dementie te maken in hun nabije omgeving. Voor de omgeving van iemand met dementie is de dagelijkse zorg vaak zwaar. Bezoek aan een Alzheimer Café kan daarbij ondersteuning bieden.

Kijk voor meer informatie over dementie en een overzicht van alle Alzheimer Cafés op de website van Alzheimer Nederland (www.alzheimer-nederland.nl).

In de gemeente De Ronde Venen is er een Alzheimer Café in het Verzorginghuis Zuiderhof, Futenlaan 50 te Vinkeveen Het eerstvolgende Alzheimer café is op

14 november is het thema De Rol van de Huisarst. U bent van harte welkom.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Lachen, huilen en wijzer worden: 10 jaar Alzheimer Café

Dit jaar bestaan de Alzheimer Cafés tien jaar. Een Alzheimer Café is een maandelijkse ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, mantelzorgers en hulpverleners. De bezoekers krijgen informatie over dementie en kunnen ervaringen uitwisselen. Nederland telt inmiddels 140 Alzheimer Cafés, verspreid over het land. De Cafés worden door een regionale afdeling van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: