001 -Family

Historische beelden gezocht, helpt u ook mee ?


Geplaatst op: 19 september 2007
Bijgaande stafkaart toont een deel van de Ronde Venen anno 1934. Rijksweg A2 bestond nog niet. De provinciale weg N201, die de huidige gemeente in tweeën snijdt, heette toen de Hoflandse Dwarsweg.

De Mijdrechtse Dwarsweg was een grindweg, die niet verder liep dan Vinkeveen en daar met een bocht naar links via de Ringdijk weer op de Hoflandse Dwarsweg uitkwam. De spoorlijn vanuit Uithoorn liep langs de watertoren parallel aan de Driehuizerdwarstocht dwars door de gemeente Mijdrecht en langs Wilnis om bij het station te Vinkeveen richting Nieuwersluis te gaan. Links op de kaart de Wilnisser Zijweg die van Noord naar Zuid dwars door het huidige industrieterrein loopt en de Wilnisse Herenweg doorverbindt met het Waverveense pad. Alleen de Hoofdweg dwars door Waverveen heeft het uitgehouden. De oorlog moest nog beginnen laat staan dat er gedacht werd aan de nieuwe wijken die het beeld van het oude Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen voorgoed hebben veranderd. Het zijn uit de losse pols zo maar een paar dingen die de lezer opvallen bij het bekijken van de kaart. Hij kent de situatie van nu, maar misschien niet die van toen. Maar hoe kijken degenen die dit allemaal nog hebben meegemaakt naar die kaart. Mensen van 1934 bijvoorbeeld, die hier geboren en getogen zijn. Die zijn nu dik in de zeventig en hebben nog best herinneringen aan de tijd van toen. Dat zal ook het geval zijn bij hun kinderen, want zij hebben al die veranderingen meegemaakt.

Het merendeel er van vond plaats pas na de Tweede Wereldoorlog. Tot de kinderen van alle Rondeveense zeventigers van nu wil de Historische Vereniging De Proosdijlanden zich richten. De vereniging wil die beelden uit het verleden terughalen, bundelen en voor iedereen beschikbaar maken. Gedacht wordt aan het maken van een DVD met levende beelden of een CD met stille beelden. Maar daarvoor is materiaal nodig. De vraag is dan ook: Wie heeft er ergens nog oude filmopnamen op super acht of dubbel acht formaat of misschien op moderner materiaal. Wie heeft er nog oude foto’s? Stuur ze op naar de historische vereniging. Zij weten hoe dat materiaal bewaard moet worden. Plakband en elastiekjes laten nare sporen na.

Graag willen wij uw films, dia’s en/of foto’s tijdelijk lenen zodat wij de gegevens kunnen gebruiken en vast leggen voor de toekomst Vanzelfsprekend worden van u geleende spullen terug gegeven. Wij hopen van harte op een reactie uwerzijds.

Het contactadres van de Historische Vereniging De Proosdijlanden is. Ed Swaab, Oudhuijzerweg 26 Wilnis, telefoon 287469. of 0622498073 U doet er anderen een plezier mee.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Historische beelden gezocht, helpt u ook mee ?

Bijgaande stafkaart toont een deel van de Ronde Venen anno 1934. Rijksweg A2 bestond nog niet. De provinciale weg N201, die de huidige gemeente in tweeën snijdt, heette toen de Hoflandse Dwarsweg.De Mijdrechtse Dwarsweg was een grindweg, die niet verder liep dan Vinkeveen en daar met een bocht naar links … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: