001 -Family

Je moet verder leren dan je neus lang is


Geplaatst op: 11 september 2007
De leerplichtambtenaren van De Ronde Venen zullen met ingang van dit schooljaar toezien op de invoering van de kwalificatieplicht in de leerplichtwet, die per 1 augustus jl is ingegaan. “Een prima initiatief waarvan ik verwacht dat ook in De Ronde Venen deze wetswijziging een positief effect zal hebben”, aldus wethouder Jan van Breukelen.

Te veel jongeren verlaten nog steeds voortijdig hun school en begeven zich op de arbeidsmarkt zonder startkwalificatie. Om de schooluitval in de leeftijdsgroep16 tot 18 jaar terug te dringen wordt in de Leerplichtwet 1969 de kwalificatieplicht tot de 18e verjaardag ingevoerd.

Ongewijzigd in de leerplichtwet blijft dat jongeren tot en met het schooljaar waarin zij 16 worden volledig leerplichtig zijn. Dat wil zeggen dat zij alle 5 de dagen van een schoolweek de school cq onderwijsinstelling moeten bezoeken. De kwalificatieplicht houdt in dat alle jongeren tot hun 18e verjaardag leerplichtig zijn, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo- of een vwo-diploma, of een MBO-diploma op niveau 2. De kwalificatieplicht betekent niet dat deze leerlingen altijd 5 dagen in de schoolbanken moeten zitten. Het is ook mogelijk om met combinatie van leren en werken aan de kwalificatieplicht te voldoen, bijvoorbeeld via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in het MBO.

Met de invoering van deze kwalificerende leerplicht wordt verwacht dat landelijk 19.000 extra leerlingen een mbo2-, havo-, of vwo-diploma (de zogenoemde startkwalificatie) zullen behalen. Aan het begin van het schooljaar 2007/2008 is een landelijke publiekscampagne gestart, vooral gericht op jongeren, onder het motto “Je moet verder leren dan je neus lang is”.

Voor meer informatie zie de website: www.jemoetverderleren.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Je moet verder leren dan je neus lang is

De leerplichtambtenaren van De Ronde Venen zullen met ingang van dit schooljaar toezien op de invoering van de kwalificatieplicht in de leerplichtwet, die per 1 augustus jl is ingegaan. “Een prima initiatief waarvan ik verwacht dat ook in De Ronde Venen deze wetswijziging een positief effect zal hebben”, aldus wethouder … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: