001 -Family

De vogel gevlogen, kunstwerk vernield


Geplaatst op: 21 augustus 2007
Op 14 augustus jl. heeft de gemeente een melding ontvangen van diefstal van het bronzen beeld "Roerdomp in paalhouding". Het beeld van de kunstenaar Theresia van der Pant, heeft gestaan in het parkje op de hoek Midrethstraat en Hoofdweg in Mijdrecht. Het beeld is in opdracht van de voormalige gemeente Mijdrecht gemaakt en in september 1960 onthuld. De gemeente heeft van de diefstal aangifte gedaan bij de politie.

De sokkel van “Roerdomp in paalhouding” staat nog overeind, evenals de klauwen van de vogel. Zo'n 10 cm vanaf de sokkel is het beeld bij de beide poten afgezaagd. Het gestolen beeld is 106 cm hoog. Dit is het tweede bronzen beeld dat in De Ronde Venen is ontvreemd. Vorig jaar is het beeld "Spelende kinderen" gestolen, eveneens een bronzen beeld. Dit beeld van de kunstenaar José Pirkner heeft bij de vijver van basisschool St. Jozef in Vinkeveen gestaan.

Inmiddels kan er niet meer gesproken worden over een incident. Binnen vier maanden is "Roerdomp in paalhouding" het derde kunstwerk in De Ronde Venen dat beschadigd is. De andere twee werken zijn: "San Pedro" in Wilnis en het "Monument voor het wassende en wijkende water" in Mijdrecht. In alle gevallen ontbreekt van de daders ieder spoor.

In mei jongstleden is het beeld “San Pedro” van Lino Hellings uit 2006, dat staat op de rotonde bij de drie basisscholen aan de Veenweg in Wilnis, in handen gevallen van vandalen. Het beeld, een verbeelding van een cactus, is ondergespoten met roze verf.

“Het Monument voor het wassende en wijkende water” van Adriaan Nette is in 2001 in gebruik genomen. Het werk bestaat uit een fonteinvaas in het water van de Ambachtsherensingel. Drie glastafels, gemonteerd op de voetgangersbrug over de singel, maakten het werk compleet. Diverse keren is het werk beschadigd. In mei van dit jaar is een glastafel verdwenen en een andere tafel besmeurd met graffiti.

Enige jaren geleden is de bronzen overwinningsvaan van het beeld “Lam Gods” van Frans Frischy gestolen. Dit beeld staat sinds 1962 in het plantsoen aan de Raadhuislaan in Mijdrecht. Het kunstwerk refereert aan het wapen van de voormalige gemeente Mijdrecht. In 2006 is een kopie van de vaan gemaakt en is het “Lam Gods” weer in zijn oude glorie hersteld. Het beeld is, samen met "Roerdomp in paalhouding", één van de oudste kunstwerken in De Ronde Venen.

Moet de gemeente vrezen voor nog meer vernieling of diefstal van kunstwerken? Is het een alternatief de beelden niet meer in de publieke ruimte te tonen maar in een depot op te slaan?

Inwoners die getuige zijn van vernielingen aan kunstwerken, of hebben geconstateerd dat kunstwerken zijn vernield, worden verzocht contact op te nemen met de gemeente: dhr. Pieter Scholten, secretaris adviescommissie beeldende kunst, telefoon: 0297291754, email: p.scholten@derondevenen.nl. Ook kunt u een melding doorgeven via de Servicelijn: telefoon: 0297201800; email: servicelijn@derondevenen.nl.

Foto's: Gemeente De Ronde Venen & Thijs van Uden (de foto's zonder beeld)

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De vogel gevlogen, kunstwerk vernield

Op 14 augustus jl. heeft de gemeente een melding ontvangen van diefstal van het bronzen beeld "Roerdomp in paalhouding". Het beeld van de kunstenaar Theresia van der Pant, heeft gestaan in het parkje op de hoek Midrethstraat en Hoofdweg in Mijdrecht. Het beeld is in opdracht van de voormalige gemeente … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: