001 -Family

Bluetonguevirus in regio Utrecht


Geplaatst op: 9 augustus 2007
Uitbreiding 20-kilometergebied Zuid-Nederland Bluetongue

Op bedrijven in Heeten (Overijssel) en Snelrewaard (gemeente Oudewater, Utrecht) is verspreiding van het bluetonguevirus geconstateerd. Omdat de twee bedrijven minder dan 20 km van de grens van het 20-km-gebied liggen, heeft Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten tot uitbreiding van het 20-km-gebied Zuid-Nederland noordwaarts. Door deze maatregel liggen alle gemeenten in de regio Utrecht vanaf dinsdag 7 augustus in het 20-kilometergebied. In het 20-kilometer gebied gelden beroepsmatige maatregelen.

Bluetongue (blauwtong) is een virusziekte bij herkauwers. Het virus verspreidt zich door de steek van bepaalde insectensoorten (zo groot als een fruitvliegje), knutten of culicoides. Herkauwers kunnen elkaar onderling niet besmetten. Het insect brengt het virus over door eerst een besmette en later een onbesmette herkauwer te steken. Vooral schapen lopen risico op besmetting van het virus. Ze kunnen er uiteindelijk aan sterven. Schapen krijgen hoge koorts en last van ontsteking van de mond en tong. De tong kleurt blauw, vandaar de naam blauwtong. Andere herkauwers (runderen, geiten, dromedarissen en wilde herkauwers) kunnen het virus wel oplopen, maar worden meestal niet ziek.

De ziekte is ongevaarlijk voor mensen en huisdieren, alleen herkauwers lopen risico.

Op dit moment geldt er een totaal vervoersverbod in het kader van MKZ.

Voor meer informatie en het dossier over het bluetonguevirus kunt u terecht op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV): www.minlnv.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bluetonguevirus in regio Utrecht

Uitbreiding 20-kilometergebied Zuid-Nederland Bluetongue Op bedrijven in Heeten (Overijssel) en Snelrewaard (gemeente Oudewater, Utrecht) is verspreiding van het bluetonguevirus geconstateerd. Omdat de twee bedrijven minder dan 20 km van de grens van het 20-km-gebied liggen, heeft Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten tot uitbreiding van het 20-km-gebied Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: