001 -Family

Meer plezier op school


Geplaatst op: 6 augustus 2007

Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten

Tieners genieten momenteel nog van een heerlijke vakantie waarin de zon gelukkig ook weer is gaan schijnen. Nog even en dan begint de school weer. Sommige kinderen gaan naar een volgende groep binnen het basisonderwijs, anderen maken de overstap naar het voortgezet onderwijs. Stichting Leefbaarheid en Pura Vida Praktijk voor levensgeluk zetten zich in voor meer plezier op school! Daarom organiseren zij alweer vijf jaar met veel succes de cursus Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten.

De overgang naar het voortgezet onderwijs is voor de meeste kinderen een grote stap. Voor kinderen die op de basisschool problemen hadden met andere kinderen, gepest werden, verlegen of te weinig weerbaar waren, is deze overgang vaak extra spannend. De hoop is groot dat het op de nieuwe school beter zal gaan maar in de praktijk blijkt het al snel weer tegen te vallen. Vaak ondervinden deze kinderen ook op de nieuwe school opnieuw de problemen die ze op de basisschool ook al hadden. Ook uit onderzoek blijkt dat gepest worden op de basisschool een voorspelling is voor omgangsproblemen in het voortgezet onderwijs en later andere psychische problemen.

Juist de overgang naar het voortgezet onderwijs blijkt een geschikt moment om de kinderen te trainen in de omgang met anderen. De basisschoolperiode is afgesloten, de kinderen gaan niet meer terug naar deze situatie. Ze krijgen een nieuwe kans en worden niet door hun oude groep in hun oude positie gehouden. Ze kunnen starten met een schone lei en nieuw verworven vaardigheden. Juist in het begin van een nieuwe klas, geeft dit kinderen een betere kans. Als je erg tegen de overgang naar het voortgezet onderwijs opziet, loop je grote kans dat het werkelijk tegen zal vallen. Als je met meer plezier en zelfvertrouwen naar het voortgezet onderwijs wilt gaan, is het dus belangrijk om te kijken hoe je de negatieve cirkel kunt veranderen in een positieve cirkel.

De cursus “Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten” is bedoeld voor tieners vanaf 10 tot en met 12 jaar en jongeren vanaf 13 tot en met 17 jaar die te maken hebben met het pestprobleem, niet sociaal weerbaar zijn en/of niet sociaal vaardig zijn. Ook kinderen met faalangst hebben veel baat bij de cursus. De deelnemers leren opkomen voor zichzelf door middel van direct toepasbare handvatten. De deelnemers leren omgaan met onaangename situaties: non-verbaal, verbaal en digitaal pesten, buitensluiten, negeren, chanteren, roddelen. De methodiek die gebruikt wordt bestaat uit: kringgesprek, drama, rollenspelen en simulatiespelen, spelvormen, werken met leerpunten, huiswerkopdrachten, niet de omgeving veranderen wel jezelf = sterker worden. Deelnemers worden weerbaarder, ze veranderen hun houding, bouwen hen zelfvertrouwen en eigenwaarde opnieuw op, andere klachten nemen af en ze worden niet meer gepest of veel minder. Het is voor Mirelle Valentijn, trainer van deze cursus, een uitdaging om mensen hun eigen innerlijke kracht te laten ontdekken en inzetten!

De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur. Bij de cursus horen ook een intakegesprek en twee ouderbijeenkomsten. De volgende cursus begint in september 2007 op dinsdag in de namiddag van 16.15 tot 17.45 en op dinsdagavond van 19.00 tot 20.30 in het jongerencentrum Allround in Mijdrecht. De eigen bijdrage voor de cursus bedraagt 130 euro.

Voor meer informatie over de cursus ‘sociale weerbaarheid - omgaan met pesten’ of voor aanmelden kunt u contact opnemen met: -Dyanne van Tessel van Stichting Leefbaarheid 0297 – 230 287 (d.van.tessel@st-leefbaarheid.nl) -Mirelle Valentijn, trainer van de cursus 0297 – 27 46 05

Ook vind je informatie over pesten en de cursus op: www.omgaanmetpesten.nl www.st-leefbaarheid.nl www.jcallround.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Meer plezier op school

Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten Tieners genieten momenteel nog van een heerlijke vakantie waarin de zon gelukkig ook weer is gaan schijnen. Nog even en dan begint de school weer. Sommige kinderen gaan naar een volgende groep binnen het basisonderwijs, anderen maken de overstap naar het voortgezet onderwijs. Stichting … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: