001 - Bader

Een passie voor regonieuws || Interview De Ronde Vener met Peter Bakker


Geplaatst op: 25 juli 2007
,,Als mijn mobieltje gaat, en mijn collega’s merken dat de adrenaline door mijn bloed gaat stromen, weten ze precies hoe laat het is.” Als een speer verlaat Peter dan het kantoor, springt in zijn Opel met onder de voorruit het bordje ‘persfotograaf’ en haalt zijn politieperskaart alvast te voorschijn. Op weg naar een brand of ongeluk.

Peter Bakker is 23 en werkt bij A-side, een bedrijf dat websites maakt en drukwerk verzorgt. Hij werkt er als advertentieverkoper, maar voornamelijk als nieuwsjager voor de bekende websites 0297-online.nl, en zijn eigen website petershotnews.nl.

,,Nieuwsjagen, dat fotograferen en op internet publiceren is een hobby waar ik mijn beroep van heb gemaakt,” vertelt Peter. Zijn eerste stappen in de wereld van lokaal nieuws zette hij in december ‘99. Vers terug van de scholierenstaking, tegen de tweede fase in het middelbaar onderwijs, mocht hij zijn verhaal komen vertellen bij Radio Midpoint. ,,Daarna werd ik, samen met een paar anderen, gevraagd of ik een programma wilde presenteren.” Elke maandagavond presenteerde hij het programma Eindeloos. ,,Daar ontdekte ik mijn passie voor regionieuws,” en in het bijzonder voor het politie en brandweernieuws. Want eigenlijk wilde Peter politieman worden.

Na zijn havo-eindexamen solliciteerde hij bij de politie in Amsterdam. ,,Maar dat werd niks omdat ik vond dat ik op een te laag niveau werd ingedeeld.” Baantjes in de beveiliging en bij kwekerij Griffioen volgden.

Geïnspireerd door zijn werk bij de radio maakte hij de voorloper van Petershotnews. Die vulde hij in zijn vrije uurtjes, eerst met persoonlijke dingen zoals vakantiefoto’s, later met politie en brandweerberichten. De website viel op en de A-sidedirecteur vroeg Peter of hij het regionieuws wilde verslaan voor 0297-online. Dat deed hij. Ook fotografeerde hij steeds meer incidenten en werd de vaste fotograaf van de lokale André Hazesimitator, Lesly Williams.

,,Na een half jaar vrijwilligen voor 0297 bood A-side me in oktober 2005 een vaste baan aan als advertentieverkoper. Ook kon ik het nieuws blijven doen en mijn simpele .tk-website werd een echte website, Petershotnews.nl.”

Naast zijn werk, als beveiliger en in de kwekerij, en naast zijn werk voor zijn eigen website en het radioprogramma, leerde Peter de kneepjes van het vak kennen bij C&F Media uit Woerden (filmt onder andere voor RTL en RTV-Utrecht). ,,Bij een ongeluk waar ik foto’s aan het maken was, stond een auto vol met antennes. Ik vroeg of ik binnenin mocht kijken en zag allemaal scanners. Prachtig vond ik dat. Daarop ging ik vaker met hen mee. Samen luisterden we naar de scanners en gingen overal op af. Van hen leerde ik ook hoe ik met de politie om moet gaan; gewoon doorlopen als er iets gebeurd is en je hoort het wel als je te dichtbij komt.” Hoe komt het toch dat hij steeds vooraan staat bij elk ongeluk en elke brand? ,,Ik heb op internet een pieper gekocht waarmee ik de meldingen van de brandweer binnen krijg. Vroeger had ik ook een politiescanner maar die bestaan niet meer sinds de politie een ander systeem, C2000, heeft ingevoerd. En heel veel mensen in de regio hebben mijn nummer en die bellen meteen als er iets aan de hand is.”

Hoewel hij op zijn plek is bij A-side, heeft Peter nog wel ambities in de fotojournalistiek. ,,Maar weer een paar jaar naar school gaan zie ik niet zo zitten. Wel ga ik filmen voor het actualiteitenprogramma 2 The Point TV (van Midpoint). Ik zie wel wat de toekomst brengt.”

Johan Vogels - De Ronde Vener - 25-07-2007

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: De Ronde Vener 25-07-2007

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Een passie voor regonieuws || Interview De Ronde Vener met Peter Bakker

,,Als mijn mobieltje gaat, en mijn collega’s merken dat de adrenaline door mijn bloed gaat stromen, weten ze precies hoe laat het is.” Als een speer verlaat Peter dan het kantoor, springt in zijn Opel met onder de voorruit het bordje ‘persfotograaf’ en haalt zijn politieperskaart alvast te voorschijn. Op … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: