001 -Family

'Vinkeveen, van turfland tot goudkust' vrijdag op RTV Utrecht


Geplaatst op: 5 juli 2007
Vrijdag om 18.25 uur op Regio TV Utrecht de documentaire 'Vinkeveen, van turfland tot goudkust'. In de documentaire wordt een beeld geschetst van het dorp Vinkeveen, onderdeel van gemeente De Ronde Venen. U ziet hoe Vinkeveen is uitgegroeid van armoedig veenarbeidersdorp tot een slaapdorp waar voornamelijk rijke forenzen wonen.

Verder hoort u het verhaal over de geschiedenis van de Vinkeveners zelf. Krijn Kroon en Jan Bader, beide oud-veenarbeiders, vertellen over hoe het vroeger was. Ria Rozendaal, een nieuwkomer in het dorp, vertegenwoordigt het huidige Vinkeveen. Amateur-historicus en verteller Peter van Golen geeft de kijker het overzicht. Letterlijk: vanuit de lucht!

Een klein stukje geschiedenis over Vinkeveen
Vinkeveen is tot net na de Tweede Wereldoorlog volledig afhankelijk geweest van de veenindustrie. Het gebied dat nu De Ronde Venen heet, bestond uit veengrond. Als je veen afgraaft en te drogen legt, kun je er turfblokken van steken. Turf is een eeuwenoude brandstof dat zijn laatste opleving had Tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er was toen, zeker tijdens de hongerwinter, grote behoefte was aan de brandstof.

Bijna iedereen in Vinkeveen werkte in die tijd voor de veenindustrie. De veenbazen boerden goed, maar veenarbeiders leefden vaak in grote armoede. Werken in het veen was seizoensarbeid, en in de winter was er vaak geen werk.

Na de oorlog werd de vraag naar turf steeds kleiner. Kolen en aardgas waren de nieuwe brandstoffen. De laatste turfstekers stopten toendertijd met hun werk.

Maar nog steeds laten deze turfstekers hun sporen achter in gemeente De Ronde Venen. Want wat veel mensen niet weten, is dat de Vinkeveense Plassen, vroeger land was. Tijdens het afgraven van veen ontstaan natuurlijk gaten in de omgeving die vollopen met water. Zo’n watergebeid kan drooggemaald worden en dan ontstaat een (laagliggende) polder. Deze polders zijn geschikt voor landbouw en veeteelt en dit werd veel gedaan. Bij Vinkeveen werd echter besloten het water zo te laten, met de hoop dat dit toeristen zou trekken. En inderdaad: in de zomer is het natuurgebied overladen met genietende toeristen.

In Vinkeveen is na de veenindustrie veel verandert volgens de inwoners van het eerste uur. Vroeger kende iedereen elkaar maar de mensen die nu in het dorp komen wonen bouwen huizen en doen hun boodschappen, zeggen vooral de ouderen. Veel inwoners van het dorp menen echter dat de integratie uitstekend gelukt is. Iedereen doet mee in verenegingen, tijdens de feestweek en op de sportclub.

Voor meer informatie over de geschiedenis van Vinkeveen kunt u kijken op de website van museum gemeente De Ronde Venen, www.museumderondevenen.nl.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

'Vinkeveen, van turfland tot goudkust' vrijdag op RTV Utrecht

Vrijdag om 18.25 uur op Regio TV Utrecht de documentaire 'Vinkeveen, van turfland tot goudkust'. In de documentaire wordt een beeld geschetst van het dorp Vinkeveen, onderdeel van gemeente De Ronde Venen. U ziet hoe Vinkeveen is uitgegroeid van armoedig veenarbeidersdorp tot een slaapdorp waar voornamelijk rijke forenzen wonen. Verder … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: