001 -Family

Fietstocht door het Utrechtse Veenweidegebied


Geplaatst op: 25 juni 2007

Ten westen van de stad Utrecht ligt een uitgestrekt groen veenweidegebied, dat eeuwen geleden vanaf de oevers van de Oude Rijn en veenriviertjes is ontgonnen. Dit is het land van de kieviten en de grutto's, met sloten reikend tot aan de horizon. Een oer-Hollands landschap dat gemaakt is door boerenhanden. Dat landschap wordt nog steeds door boeren onderhouden. Het is een broedplek voor vele weidevogels en kent vele bloemrijke slootkanten. Een prachtig gebied en de moeite waard om te behouden.

Fiets mee!
Dwars door dit gebied loopt de Haarzuilens fietsroute. Langs deze route kunt u op 26 mei afstappen bij twee boerenbedrijven en een Groene Hartwinkel. Daar zijn diverse leuke activiteiten waarbij u de boerennatuur verder kunt ontdekken. Onderweg krijgt u een gratis ijsje!

De route volgt grotendeels de Haarzuilensroute. Deze is bewegwijzerd door de ANWB en 27 kilometer lang. Startpunt is kasteel De Haar in Haarzuilens, maar u kunt de route overal beginnen of direct naar één van onderstaande activiteiten gaan.

Activiteiten
Doorlopend van 11.00 tot 16.00 bij biologische melkveehouderij de Beekhoeve, van Teylingenweg 172, Kamerik

 • Weidevogels spotten. Loop het weiland in en bekijk met een gereedstaande verrekijker de weidevogels. Een vogeldeskundige geeft desgewenst uitleg.
 • Maak een wandeling van drie kilometer door het open boerenland

  Om 11.00 en 15.00 uur bij melkveehouderij Segers, Wagendijk 1, Kockengen

  Speciaal voor kinderen: Met een tractorrit het weiland in. Onderzoek met een visnetje de sloot en de slootkant. Wat groeit en leeft daar allemaal?

  Gratis ijsje
  Tot 16.00 uur bij de Groene Hartwinkel, Portengen 31 Kockengen.

  Link
  Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging 'de Utrechtse Venen':

  www.deutrechtsevenen.nl

   

 • Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

  Bron: Milieudefensie

  Dit bericht delen via:
  Opties:

  Inschrijven nieuwsbrief


  Alle velden zijn verplicht

  Je gegevens:

  Fietstocht door het Utrechtse Veenweidegebied

  Ten westen van de stad Utrecht ligt een uitgestrekt groen veenweidegebied, dat eeuwen geleden vanaf de oevers van de Oude Rijn en veenriviertjes is ontgonnen. Dit is het land van de kieviten en de grutto's, met sloten reikend tot aan de horizon. Een oer-Hollands landschap dat gemaakt is door boerenhanden. … Lees meer »


  Alle velden zijn verplicht

  Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

  Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

  Je gegevens:
  Gegevens van de ontvanger: