001 -Family

Rustig aan je conditie werken


Geplaatst op: 14 juni 2007
Mijdrecht – In de sportzaal van Blaauw aan de Industrieweg, naast Karwei, wordt sinds kort een nieuwe trainingsvorm aangeboden die door zijn aard voor iedereen geschikt is: Perfect Pilates. Instructeur John Rooseman van J-Sports verzorgt de trainingen. Hij heeft voor het geven van de Perfect Pilates training een opleiding gevolgd bij Karl Noten, bekend van Nederland in Beweging. Op dit moment worden er alleen nog trainingen gegeven op de maandagochtend en maandagavond, maar later zullen deze ook op woensdagen gegeven gaan worden.

Statische spiertraining
John Rooseman uit Amsterdam is al jarenlang instructeur. Hij geeft trainingen op het gebied van pilates, spinning, cardio fitness en buikspiertraining. Ook oefent hij met cliënten in het verbeteren van hun houding, waardoor veelal problemen met rug en nek, schouders, heup- en kniegewrichten worden verlicht of zelfs verdwijnen. Sinds enkele maanden geeft hij trainingen in Perfect Pilates in de sportzaal van Blaauw in Mijdrecht.

“Pilates is al wat langer bekend en wordt ook al in De Ronde Venen aangeboden”, vertelt John Rooseman, “maar dat is meer dynamisch. Perfect Pilates is veel rustiger en kan daardoor door veel meer mensen, ook ouderen, worden gevolgd.” Op de vraag wat Perfect Pilates dan precies inhoudt, zegt Rooseman: “De trainingen zijn gebaseerd op statische spiertraining en lichte dynamische training. Ik heb mijn lessen zo opgebouwd dat we eerst leren om, wat ik noem de ‘core’, het geheel van de bekkenbodemspieren, lage rugspieren en lage buikspieren, aan te spannen. Daarbij hoort ook een goede ademhalingstechniek. Uiteindelijk is het zo dat de mensen die bij mij trainen, leren om altijd die ‘core’ voor dertig procent aangespannen te houden. Dat is goed voor een goede houding, omdat op deze manier de lage rug sterker wordt. Daardoor komen rugklachten minder voor of verdwijnen ze. Tijdens de lessen voeren we die spierspanning van de ‘core’ op tot zo’n tachtig procent en tegelijkertijd komen er zeven andere spiergroepen bij. We beginnen bij de voeten en eindigen bij de kruin. Daarna ontspannen we de spiergroepen weer in omgekeerde volgorde. Alleen de ‘core’ blijft altijd licht aangespannen.”

Hoewel de trainingen geen zware lichamelijke belasting betekenen en worden gegeven tegen een achtergrond van rustgevende muziek, wordt door het aanspannen en ontspannen van de spieren zoveel energie verbruikt dat in één uur maar liefst 450 calorieën worden verbrand. Behalve het verbeteren van de conditie van de spieren, waardoor ook het skelet beter wordt ondersteund, verliest men dus ook vetmassa.

“De mensen die de afgelopen maanden bij mij een proefles hebben gevolgd, zijn allemaal gebleven en ik heb nu al drie groepen van maximaal vijftien mensen die ik op maandag een uur les geef. Die lessen zijn van half tien tot half elf, van kwart voor elf tot kwart voor twaalf en ’s avonds van half acht tot half negen.” Als er voldoende belangstelling voor Perfect Pilates blijkt te bestaan, wil Rooseman vanaf september ook op woensdag in Mijdrecht de training gaan geven.

Voor de kids
John Rooseman blijkt voor geïnteresseerden in De Ronde Venen meer in petto te hebben naast de Perfect Pilates trainingen. Zo wil hij na de zomer ook beginnen met ‘Fun fighting for kids’, geen feitelijke vechtsporttraining, maar een door Rooseman zelf ontwikkelde serie oefeningen die zijn gebaseerd op boxen, kong-fu en karate. Die oefeningen zullen ook worden gedaan op trendy muziek die de kinderen aanspreekt. Hij gaat daarvan uit van een indeling in drie leeftijdsgroepen, met aangepaste oefeningen, van 4 tot 7, van 8 tot 12 en 13 tot 17 jaar. Zijn streven is erop gericht de kinderen beter te mobiliseren, te leren samenwerken, discipline aan te leren, respect voor zichzelf en anderen te krijgen, leniger te worden, overgewicht tegen te gaan en vooral om veel plezier met elkaar te hebben.

“Ik bereid op dit moment ook een programma voor dat zich richt op kinderen met een beperking, zowel een fysieke of geestelijke handicap kan dat betreffen. Maar ook voor autische kinderen of jongeren met ADHD wil ik aangepaste oefeningen ontwikkelen waarin ze bijvoorbeeld veel energie kwijt kunnen.”

X-fighting
In het verlengde van de programma’s die Rooseman voor kinderen ontwikkelt, komen er vanaf september ook trainingen voor volwassen mannen en vrouwen, ‘X-fighting for men and women’. Evenals bij de kinderen zullen de oefeningen op eigentijdse muziek plaatsvinden en zijn deze op vechtsporten gebaseerd. Bij de volwassenen zullen dat naast boksen, karate en kong-fu ook tae kwan do en judo zijn. In een later stadium zal er ook een zwaardere, op conditieopbouw gerichte training komen, die specifieker op de buikspieren gericht zullen zijn. Vanaf januari hoopt John Rooseman over de nodige faciliteiten te beschikken om ook Power Yoga te kunnen geven, een intensievere oefening dan gewone yoga, door op muziek de statische spierspanning te trainen.

Lezers die meer willen weten, kunnen contact opnemen met John Rooseman, telefoon 06 – 2454 0933 of 06 – 3001 8862. Mailen kan ook naar j.rooseman@tele2.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Rustig aan je conditie werken

Mijdrecht – In de sportzaal van Blaauw aan de Industrieweg, naast Karwei, wordt sinds kort een nieuwe trainingsvorm aangeboden die door zijn aard voor iedereen geschikt is: Perfect Pilates. Instructeur John Rooseman van J-Sports verzorgt de trainingen. Hij heeft voor het geven van de Perfect Pilates training een opleiding gevolgd … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: