001 -Family

Zelfverdediging voor 55 plussers


Geplaatst op: 12 juni 2007
In een groeiend aantal plaatsen in Nederland worden weerbaarheidprojecten uitgevoerd onder diverse namen. In De Ronde Venen organiseert Stichting Welzijn Ouderen in het najaar 2007 een cursus Zelfverdediging voor vijfenvijftigplussers. Iedere les bestaat deels uit fysieke en deels uit mentale oefeningen. Praktijkvoorbeelden uit het dagelijks leven, zowel uit werk als privé, kunnen worden geoefend. Fysieke oefeningen beginnen met stevig lopen, stevig staan en letterlijk leren van je af te slaan en te schoppen en bevrijdingen in bedreigende situaties.

Mentale oefeningen houden in dat er gewerkt wordt aan een goede ademhaling, houding en uitstraling en invloed daarvan op anderen, eigen grenzen stellen, confrontaties aangaan, etc. Daarnaast worden oefeningen en kringgesprekken gevoerd over onder andere achtervolgen, signalement opnemen, aangifte en melding, geweld en seksueel geweld, mes aanvallen en groepsaanvallen.

De zelfverdedigingcursus kunnen mensen van 55 jaar en ouder gebruiken om zich daadwerkelijk te verdedigen als ze worden vastgepakt of lastig gevallen. Maar de wetenschap dat men bijvoorbeeld een pijnlijke trap kan uitdelen, maakt dat men zich sterker, zelfverzekerder en minder bang voelt. Dit zelfvertrouwen leidt tot minder agressie. Tevens is de kans om lastig gevallen te worden kleiner als je een weerbare uitstraling hebt.

De cursus wordt gegeven door Helga Vandijck. Zij is een rijkserkende docente weerbaarheid en zelfverdediging. Sinds 1989 is zij actief bezig met dit vakgebied. Bovendien is zij preventiewerker bij de GGD Flevoland en geeft weerbaarheidstrainingen op basisscholen, middelbare scholen, aan bedrijven en instellingen, aan ouderen en aan jongeren en meisjes met een lichamelijke handicap. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten op woensdagmiddag van 13.30 tot 14.45 uur in gebouw van Budo Ryu Blaauw, Industrieweg 38D in Mijdrecht. De cursus start op woensdag 3 oktober en wordt op woensdag 28 november afgesloten met een officieel examen. De prijs van de totale cursus is 50 euro.

Stichting Leefbaarheid biedt in dezelfde periode ook een zelfverdedigingcursus aan voor meisjes van 10 tot 12 jaar. Voor informatie over de cursus zelfverdediging voor meisjes of voor inschrijven hiervoor, kan men contact opnemen met Dyanne van Tessel van Stichting Leefbaarheid De Ronde Venen op telefoonnummer 0297 230 287 (e-mail: d.van.tessel@st-leefbaarheid.nl).

Voor informatie en/of aanmelden voor de cursus Zelfverdediging voor 55 plussers kan contact worden opgenomen met één van de servicepunten in de gemeente.

Servicepunt Hoofdweg, hoofdweg 1a, Mijdrecht, 0297-383399.

Servicepunt Wilnis, Dorpsstraat 28, Wilnis, 0297-237610.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Zelfverdediging voor 55 plussers

In een groeiend aantal plaatsen in Nederland worden weerbaarheidprojecten uitgevoerd onder diverse namen. In De Ronde Venen organiseert Stichting Welzijn Ouderen in het najaar 2007 een cursus Zelfverdediging voor vijfenvijftigplussers. Iedere les bestaat deels uit fysieke en deels uit mentale oefeningen. Praktijkvoorbeelden uit het dagelijks leven, zowel uit werk als … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: