001 -Family

’t Speeltoneel presenteert: ‘Feest’


Geplaatst op: 11 juni 2007
Zin in een feestje? Door toneelvereniging ’t Speeltoneel uit Pijnacker wordt u op uw wenken bediend, want op vrijdag 15 juni maken zij er een echt Feest van, tijdens de gelijknamige productie die zij dan spelen in De Meijert. Aanvang is 20.00 uur, de toegang is gratis en er zit zelfs een aantal drankjes/hapjes bij de voorstelling inbegrepen.

Wat kunnen de bezoekers van Feest zoal verwachten? ’t Speeltoneel neemt het publiek op sleeptouw het feestgedruis in. Het begint allemaal tijdens Oud en Nieuw, net voor twaalf uur. Een hapje, een drankje en natuurlijk de onvermijdelijke oliebollen. De gesprekken tijdens dit feest zetten de toon voor de rest van de voorstelling, waarbij het centrale thema “is het eigenlijk wel zo feestelijk?” telkens terugkomt. Vervolgens wordt de bezoeker getrakteerd op een heel jaar aan feesten.

Soms lichtvoetig, soms treurig
Van Sinterklaas tot Carnaval, van een huwelijksfeest tot een afscheidsfeestje op het werk. In negentien scènes laten de spelers zowel de lichtvoetige, vrolijke kant van de feesten, als de soms treurige en sombere ondertoon zien. De losse scènes suggereren misschien dat er geen echt verhaal is, maar toch is er een rode draad te bespeuren in ‘Feest’. Zo maken de bezoekers kennis met het koppel Maaike en Stijn, bij wie de relatie niet helemaal goed lijkt te zitten. Dan is er nog Janine, die ook in een aantal scènes terugkomt.

Publiek onderdeel van voorstelling
Doordat afgeweken wordt van de klassieke toneelopstelling - het publiek zit in een u-vorm om het podium- maakt het publiek als het ware deel uit van de voorstelling. De spelers zitten in een aantal scenes ook tussen het publiek in en dat versterkt de sfeer van de gemiddelde Nederlandse verjaardag, waar vaak nog steeds de stoelen in een kring om de borreltafel staan. De diverse hapjes en drankjes die de bezoekers tijdens de voorstelling aangeboden krijgen door de spelers, zijn overigens gratis.

Toneelvereniging ’t Speeltoneel uit Pijnacker vierde onlangs zelf een feest, het twintigjarig bestaan, met een groots opgezette musical in theater de Veste te Delft. De vereniging bestaat uit bijna 75 leden, verdeeld over vijf verschillende groepen en is daarmee een van de grotere toneelverenigingen in Nederland. Waar ’t Speeltoneel aanvankelijk de bestaande betere komedies van bijvoorbeeld Moliere, Ayckbourn en Goldoni op het repertioire zette, maakt de vereniging de laatste tijd de producties meestal helemaal zelf, dus ook de tekst. ‘Feest’ is daarop geen uitzondering. Het stuk is geschreven door Walter Vermeer, die eveneens tekende voor de regie en ondertussen 13 stukken op zijn naam heeft gestaan die zijn uitgegeven en regelmatig in Nederland en Belgie worden gespeeld.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

’t Speeltoneel presenteert: ‘Feest’

Zin in een feestje? Door toneelvereniging ’t Speeltoneel uit Pijnacker wordt u op uw wenken bediend, want op vrijdag 15 juni maken zij er een echt Feest van, tijdens de gelijknamige productie die zij dan spelen in De Meijert. Aanvang is 20.00 uur, de toegang is gratis en er zit … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: