De Baat (2e)

Turbulente finale Mulckhuyse-toernooi


Geplaatst op: 7 juni 2007
Traditioneel wordt het seizoen bij Denk en Zet afgesloten met de slotronde van het door Bouwbedrijf Mulckhuyse gesponsorde toernooi. Ook dit jaar was dat weer het geval. Vele schitterende bekers en medailles lagen aan het begin van de avond klaar op de prijzentafel. Achter de tafel zat jeugdbegeleider Jan de Boer klaar om de uitslagen te noteren. Op het demonstratiebord hingen alle tussenstanden van de vier groepen waarin gespeeld werd. Het was er een drukte van belang, want iedereen wilde zien of er nog kans was op een beker.

Toen iedereen binnen was en achter de juiste tafels had plaatgenomen, vertelde jeugdleider Kees Kentrop nogmaals waarom de in 1914 opgerichte schaakvereniging niet Zet en Denk heette, maar Denk en Zet. Inderdaad, bezint eer ge begint en denk nĂ¡ voordat je zet. De meeste partijen gaan verloren door de eigen fouten! Het meeste valt te winnen door niet te verliezen. Kortom, het schaakspel met zijn rijke historie is een welhaast onuitputtelijke bron van wijsheden. Maar daar hadden de spelers die zich afgelopen vrijdagavond in de Boei verzameld hadden geen boodschap aan. Gelukkig maar. Dus de jonge schakers gingen snel aan de bak. Een kwartier bedenktijd per persoon, dat moest te doen zijn.

De meeste partijen werden zoals verwacht in een hoog tempo afgewikkeld. Maar het was fijn om te zien dat meer dan gewoonlijk de tijd werd genomen. Zelfs de jongste lichting, amper enkele maanden bij de club, fronste soms in diep gepeins de wenkbrauwen. Dachten ze na over de snode plannen die het vijandelijke paard smeedde of vroegen ze zich af: waar blijft de limonade? Hoe dan ook: geleerd kijken is een erkend schaakwapen om de tegenpartij te intimideren.

Na de laatste speelronde van het toernooi stonden de uitslagen in Groep B en Groep C vast. In Groep B bekroonde Stefan Rijsbergen een ijzersterk seizoen met de eerste plaats.

Groep B
Stefan Rijsbergen 7
Peter de Jonge 6
Thijmen van Dijk 5½
Jesper Rijnders 5
Remco Vrinzen 3½
Binky Vuur 3

Door op de laatste avond van Asley te winnen veroverde Junior in Groep C de beker.

Groep C
Junior Vuur 4½
Marijne Freriks 3½
Asley Kooyman 2
Sophie Jurrjens 2

In twee groepen bracht de laatste speelronde niet de eindstand en moest er een beslissingspartij gespeeld worden. Toen pas werd echt duidelijk hoeveel schakers en belangstellenden naar De Boei waren gekomen. Iedereen schaarde zich om de twee speeltafels en probeerde een glimp op te vangen van de beslissende partijen. Tim en Maikel streden in hun partij om de eerste plek in groep D. Arno en Marco konden beiden nog derde worden in Groep A en maakten dus nog kans op een beker. Alsof al die toeschouwers nog niet voldoende waren, werd ook nog eens de speeltijd teruggebracht naar vijf minuten per persoon. Nu was het toch wel geboden om héél snel te denken en héél snel te zetten.

In Groep D lukte het Maikel met zwart om Tim af te troeven. In een verloren stelling zag Tim zijn vlag vallen. Beide kemphanen hadden echter alles uit de schaakkast gehaald en lieten zien dat ze, als het er echt op aan komt, veelbelovende schakers zijn.

Groep D
Maikel Meinsma 6½
Tim Jansen 5½
Tom 5
Jasper van den Barg 4
Martin Meijer 4
Levi Witteveen ½

In de A-groep legden de gebroeders Robin en Daniël Ekholm beslag op de eerste twee plaatsen. Arno versloeg in de beslissende partij Marco en mocht zich met recht de ‘best of the rest’ noemen.

Groep A
Robin Ekholm 7½
Daniël Ekholm 6½
Arno Kroon 6
Marco van der Arend 5
Gerben Roos 4½
Abel Hermans 1½

Alvorens tot de prijsuitreiking over te gaan blikte Kees Kentrop terug op een succesvol en gevarieerd schaakseizoen. De heer Mulckhuyse en zijn zoon reikten samen met de voorzitter van Denk en Zet, de heer Schreurs, de bekers en medailles uit.

En tot slot samen glunderend op de foto! In de zomermaanden kunnen alle schakers hun ondoordachte zetten overdenken en sommigen een extra plankje in hun prijzenkast timmeren. Begin september is Denk en Zet in elk geval weer van de partij. Kijk op www.0297-online.nl voor nadere aankondigingen.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Turbulente finale Mulckhuyse-toernooi

Traditioneel wordt het seizoen bij Denk en Zet afgesloten met de slotronde van het door Bouwbedrijf Mulckhuyse gesponsorde toernooi. Ook dit jaar was dat weer het geval. Vele schitterende bekers en medailles lagen aan het begin van de avond klaar op de prijzentafel. Achter de tafel zat jeugdbegeleider Jan de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: