001 -Family

Zuwe biedt Stevig Ouderschap aan


Geplaatst op: 5 juni 2007
Een kind krijgen en grootbrengen is iets heel bijzonders, al kan ouderschap af en toe ook gemengde gevoelens geven. Iedere ouder wil er graag het beste van maken, maar sommige ouders valt dit zwaarder dan anderen. Daarom is Zuwe per 1 juni gestart met het programma Stevig Ouderschap. Het programma is bedoeld voor gezinnen waarbij een beetje extra steun welkom kan zijn. Er zijn verschillende situaties waarin dat is voor te stellen, bijvoorbeeld als ouders zelf geen prettige jeugd hebben gehad. Het project Stevig Ouderschap wordt uitgevoerd in het hele werkgebied van Zuwe (met uitzondering van de Gemeente Utrecht). Deelname is vrijwillig en kosteloos.

Stevig Ouderschap
Het project Stevig Ouderschap wordt betaald door de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden. Om vast te stellen of ouders in aanmerking komen voor Stevig Ouderschap ontvangen ze een vragenlijst van het consultatiebureau. Als blijkt dat ze gebruik mogen maken van het programma, dan belt Zuwe om een afspraak te maken voor een eerste huisbezoek. In totaal bestaat het programma uit zes bezoeken, die door een speciaal hiervoor opgeleide jeugdverpleegkundige worden afgelegd. Het eerste huisbezoek vindt plaats rond zes weken na de geboorte, het laatste huisbezoek als het kind rond de 18 maanden is. De tussenliggende afspraken worden in onderling overleg gemaakt, afgestemd op de behoeften van de ouders.

Preventief
Tijdens de huisbezoeken ondersteunt en begeleidt de jeugdverpleegkundige de ouders in hun opvoedende taken. Wat wordt er zoal besproken tijdens de huisbezoeken? Centraal staat hoe ouders de opvoeding van hun kind beleven, welke moeilijkheden ze daarin tegenkomen en of ze steun ontvangen van anderen. De jeugdverpleegkundige kan de ouders informatie geven over praktische opvoedingskwesties en ouders helpen bij het beter begrijpen van hun kind. Een ander aandachtspunt is de naaste omgeving van de ouders. De jeugdverpleegkundige zal hen stimuleren om gebruik te maken van de mensen die dichtbij ze staan. Door de huisbezoeken krijgen ouders een extra steuntje in de rug, zodat problemen in de opvoeding zoveel mogelijk worden voorkomen. Stevig Ouderschap is dus een preventief programma.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op www.zuwe.nl of bij de consultatiebureaus van Zuwe. Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen met de Zuwe Informatielijn: tel: 0900-235 98 93 (lokaal tarief).

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Zuwe

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Zuwe biedt Stevig Ouderschap aan

Een kind krijgen en grootbrengen is iets heel bijzonders, al kan ouderschap af en toe ook gemengde gevoelens geven. Iedere ouder wil er graag het beste van maken, maar sommige ouders valt dit zwaarder dan anderen. Daarom is Zuwe per 1 juni gestart met het programma Stevig Ouderschap. Het programma … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: