De Baat (3e)

Eiland 2 open na protesten


Geplaatst op: 30 mei 2007
Vinkeveen - Sinds de opening van Eiland 1 in 2000 is het aantal recreanten dat verkoeling komt zoeken aan de Vinkeveense Plassen jaarlijks toegenomen.

Om deze toename aan te kunnen, heeft het Recreatieschap Vinkeveense Plassen al jaren geleden besloten ook Eiland 2 geschikt te maken voor recreatie. Vrijdag 1 juni wordt het eiland officieel in gebruik genomen.

De totstandkoming van Eiland 2 als recreatie-eiland is niet geheel zonder slag of stoot gegaan. Reinout Broos, secretaris van het Recreatieschap Vinkeveense Plassen: ,,In eerste instantie stuitten we op protesten van omwonenden. Eiland 2 is namelijk te voet alleen bereikbaar via een verbindingsbrug vanaf Eiland 1. Omwonenden zagen door die verbindingsbrug hun watersportmogelijkheden beperkt worden. Vooral voor zeilers is het lastiger geworden de plas te bereiken. Zij moeten nu echt om de beide eilanden heen varen.’’

Diverse gesprekken hebben uiteindelijk tot overeenstemming geleid. Broos: ,,Er is afgesproken dat zandeiland 2 nu alleen in het hoogseizoen, van 1 juni tot 1 september te voet te bereiken is.

De overige tijd zal het demontabele stuk van de brug worden verwijderd, waardoor er weer doorvaart mogelijk is. Daarnaast hebben we de beplanting op het eiland uitgedund, waardoor er meer wind achter het eiland is.’’

Het waren niet alleen de protesten van de omwonenden, die zorgden voor vertraging. Eiland 2 had eigenlijk vorig jaar al geopend moeten worden, maar tijdens een inspectie van de provincie bleek dat het strandje drijfzand bevatte, wat voor een levensgevaarlijke situatie zorgde.

Ook de brug was technisch niet in orde, waardoor werd besloten de opening een jaar uit te stellen. Broos: ,,Het hele strandje is opnieuw afgegraven en er is nieuw zand gestort. De provincie heeft het eiland onlangs geïnspecteerd en nu is het helemaal goedgekeurd.’’

Met de opening van de brug naar Eiland 2 heeft Vinkeveen vier eilanden die via de vaste wal bereikbaar zijn. De overige acht eilanden zijn alleen via het water te bereiken. ,,We verwachten dat de capaciteit van Eiland 1 en Eiland 2 samen voldoende zal zijn voor het aantal recreanten dat de eilanden aandoet,’’ aldus Reinout Broos.

Burgemeester Burgmans (tevens voorzitter van het recreatieschap Vinkeveense Plassen), verricht vrijdag om 15.00 uur de officiële opening. Zij zal helpen het verbindingsstuk van de brug tussen de eilanden 1 en 2 te plaatsen. Broos: ,,Of het doorgaat hangt van het weer af. Bij teveel wind is het namelijk gevaarlijk het tussenstuk te plaatsen. Maar we hebben goede hoop.’’

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: AD

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Eiland 2 open na protesten

Vinkeveen - Sinds de opening van Eiland 1 in 2000 is het aantal recreanten dat verkoeling komt zoeken aan de Vinkeveense Plassen jaarlijks toegenomen. Om deze toename aan te kunnen, heeft het Recreatieschap Vinkeveense Plassen al jaren geleden besloten ook Eiland 2 geschikt te maken voor recreatie. Vrijdag 1 juni … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: